Trwa ładowanie...
d3lqazv
17-02-2020 12:16

Krówka z jabłkami. Warstwowe ciacho bez pieczenia

Przepis

Efektowne, ale bardzo proste w przygotowaniu ciacho z jabłkami i masą krówkową. Jest tak pyszne, że błyskawicznie znika ze stołu. Wypróbuj przepis z bloga "Gotuj ze mną".

d3lqazv
Oceń jako pierwszy:
Gotuj ze mną
Źródło: Gotuj ze mną
Składniki
  • 1 kg prażonych jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 600 ml śmietany kremówki 30 proc.
  • 500 g masy krówkowej
  • duża paczka herbatników typu Petit (kakaowych lub zwykłych)
  • blaszka lub tortownica 24 cm na 24 cm
Przepis

Dno wyścielić papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć warstwę herbatników.Jeżeli jabłka sami prażymy, należy je obrać, wydrążyć, pokroić na cząstki, zalać 1/2 szklanki wody, dodać 1/2 szklanki cukru i smażyć na wolnym ogniu, aż się rozpadną. Następnie rozpuścić w nich galaretkę. Jeżeli mamy gotowe, włożyć do rondelka chwilę podgrzać i rozpuścić w nich galaretkę.

Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody w rondelku, aby można było podgrzać. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Namoczoną żelatynę podgrzać, aby się rozpuściła cały czas mieszając. Nie gotować ani zbyt mocno nie podgrzewać. Gotową dodać do śmietany, wymieszać.

Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać 1/2 puszki masy krówkowej, dokładnie wymieszać. Herbatniki, którymi jest wyłożone dno, posmarować pozostałą częścią masy krówkowej. Można 2 łyżki zostawić do dekoracji. Przykryć warstwą herbatników. Teraz wyłożyć warstwę 1/2 jabłek, na to 1/2 masy śmietanowo-krówkowej. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Znów masa jabłkowa, śmietanowo-krówkowa i warstwa herbatników.

Wierzch posmarować odłożoną śmietaną. Można posypać czekoladą, orzechami. Odstawić na kilka godzin do lodówki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Podziel się opinią

2
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3lqazv
d3lqazv
d3lqazv
Więcej tematów
d3lqazv

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj