Krówka z jabłkami. Warstwowe ciacho bez pieczenia
Efektowne, ale bardzo proste w przygotowaniu ciacho z jabłkami i masą krówkową. Jest tak pyszne, że błyskawicznie znika ze stołu. Wypróbuj przepis z bloga "Gotuj ze mną".
Dno wyścielić papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć warstwę herbatników.Jeżeli jabłka sami prażymy, należy je obrać, wydrążyć, pokroić na cząstki, zalać 1/2 szklanki wody, dodać 1/2 szklanki cukru i smażyć na wolnym ogniu, aż się rozpadną. Następnie rozpuścić w nich galaretkę. Jeżeli mamy gotowe, włożyć do rondelka chwilę podgrzać i rozpuścić w nich galaretkę.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody w rondelku, aby można było podgrzać. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Namoczoną żelatynę podgrzać, aby się rozpuściła cały czas mieszając. Nie gotować ani zbyt mocno nie podgrzewać. Gotową dodać do śmietany, wymieszać.
Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać 1/2 puszki masy krówkowej, dokładnie wymieszać. Herbatniki, którymi jest wyłożone dno, posmarować pozostałą częścią masy krówkowej. Można 2 łyżki zostawić do dekoracji. Przykryć warstwą herbatników. Teraz wyłożyć warstwę 1/2 jabłek, na to 1/2 masy śmietanowo-krówkowej. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Znów masa jabłkowa, śmietanowo-krówkowa i warstwa herbatników.
Wierzch posmarować odłożoną śmietaną. Można posypać czekoladą, orzechami. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Podziel się opinią
Komentarze