Trwa ładowanie...
d1fgrb1
17-02-2020 12:16

Krówka z jabłkami. Warstwowe ciacho bez pieczenia

Przepis

Efektowne, ale bardzo proste w przygotowaniu ciacho z jabłkami i masą krówkową. Jest tak pyszne, że błyskawicznie znika ze stołu. Wypróbuj przepis z bloga "Gotuj ze mną".

d1fgrb1
Oceń jako pierwszy:
Gotuj ze mną
Źródło: Gotuj ze mną
Składniki
  • 1 kg prażonych jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 600 ml śmietany kremówki 30 proc.
  • 500 g masy krówkowej
  • duża paczka herbatników typu Petit (kakaowych lub zwykłych)
  • blaszka lub tortownica 24 cm na 24 cm
Przepis

Dno wyścielić papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć warstwę herbatników.Jeżeli jabłka sami prażymy, należy je obrać, wydrążyć, pokroić na cząstki, zalać 1/2 szklanki wody, dodać 1/2 szklanki cukru i smażyć na wolnym ogniu, aż się rozpadną. Następnie rozpuścić w nich galaretkę. Jeżeli mamy gotowe, włożyć do rondelka chwilę podgrzać i rozpuścić w nich galaretkę.

Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody w rondelku, aby można było podgrzać. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Namoczoną żelatynę podgrzać, aby się rozpuściła cały czas mieszając. Nie gotować ani zbyt mocno nie podgrzewać. Gotową dodać do śmietany, wymieszać.

Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać 1/2 puszki masy krówkowej, dokładnie wymieszać. Herbatniki, którymi jest wyłożone dno, posmarować pozostałą częścią masy krówkowej. Można 2 łyżki zostawić do dekoracji. Przykryć warstwą herbatników. Teraz wyłożyć warstwę 1/2 jabłek, na to 1/2 masy śmietanowo-krówkowej. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Znów masa jabłkowa, śmietanowo-krówkowa i warstwa herbatników.

Wierzch posmarować odłożoną śmietaną. Można posypać czekoladą, orzechami. Odstawić na kilka godzin do lodówki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Podziel się opinią

2
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1fgrb1
d1fgrb1
d1fgrb1
Więcej tematów
d1fgrb1