5z6
Warto wiedzieć
- Wybierając świeżą kurkumę, zwróć uwagę na jej zapach – powinien być pikantny. Kiedy zbliżysz korzeń do nozdrzy i poczujesz charakterystyczny, ostry zapach, możesz śmiało wrzucać ją do koszyka. Wygląd korzenia także sporo mówi o kurkumie – jeśli gołym okiem widać ubytki, lepiej odłożyć taki okaz z powrotem na półkę.
- Nieobraną kurkumę szczelnie zawiń w foliowy woreczek i włóż do lodówki. Tak zabezpieczony przechowuj do 3 tygodni.
- Ćwierć łyżeczki proszku odpowiada 6 mm korzenia kurkumy.
- Używając kurkumy w kuchni, należy zachować ostrożność, ponieważ bardzo brudzi dłonie i farbuje ubrania.
- Sproszkowaną kurkumę kupuj w niewielkich ilościach, ponieważ z czasem wietrzeje. Przechowuj ją w szczelnie zamykanych torebkach lub buteleczkach.