Korzeń kurkumy - lepszy niż przyprawa w proszku?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Teraz kupisz go nawet w dyskoncie

Obraz
© 123RF.COM

Jeszcze do niedawna kupienie korzenia kurkumy w Polsce graniczyło z cudem. Tę indyjską przyprawę znaleźć można było tylko w sklepach ekologicznych albo zamówić przez internet. Co innego sproszkowany korzeń kurkumy – on był i jest dostępny wszędzie, ale ktoś, kto choć raz miał do czynienia ze świeżym wie, że różnica w smaku, aromacie i właściwościach jest znacząca.

Na szczęście dziś ten skarb Bliskiego Wschodu można znaleźć nawet w dyskoncie. Dlaczego warto go kupić, czym różni się od sproszkowanej wersji, do czego go dodać i na co zwrócić uwagę dokonując zakupu? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź na kolejnych kartach galerii.

Zobacz wideo poniżej: Pyszna zupa warzywna z dodatkiem kurkumy. To musi być pyszne!

/ 5Królowa wśród przypraw

Obraz
© 123RF.COM

Kurkuma ma podobny zapach do imbiru oraz silny, gorzkawy, korzenny smak. Jest składnikiem wielu orientalnych dań, a curry to chyba najbardziej popularna potrawa z jej dodatkiem. Najczęściej możemy kupić ją w sproszkowanej wersji i właśnie w takiej postaci króluje w naszych kuchniach. Jest świetnym dodatkiem praktycznie do każdego dania. Już niewielka jej ilość nada charakterystyczny smak rosołowi, potrawom rybnym, jak i drobiowym. Coraz częściej znajdziemy świeże korzenie. I choć dietetycy podkreślają, że nie ma większego znaczenia, pod jaką postacią wybierzemy kurkumę, to jednak szef kuchni czy kucharz na pewno będzie odmiennego zdania. W świeżej postaci smakuje zupełnie inaczej – jest bardziej intensywna nie tylko w smaku, ale i w zapachu.

/ 5Kurkuma na zdrowie

Obraz
© 123RF.COM

Kurkuma nie tylko nada niepowtarzalny smak potrawom, ale także wpłynie zbawianie na nasze zdrowie. Działanie antynowotworowe tej przyprawy potwierdzono licznymi badaniami prowadzonymi przez dr. Bharta Aggarwala z Centrum Badań nad Rakiem im. Andersona w Houston oraz przez naukowców z Uniwersytetu w Teksasie. Kurkuma wykazuje także właściwości przeciwzapalne, wspomaga metabolizm, przyspiesza trawienie i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Warto wiedzieć, że aby korzystać z pełni właściwości tej przyprawy, należy spożywać ją razem z czarnym pieprzem. Zwiększa to jej przyswajanie nawet do 2 tys. proc.

/ 5Kurkuma w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Już niewielka łyżeczka startej kurkumy nada charakterystyczny smak każdej potrawie, do której zostanie dodana. Jednak należy uważać z ilością tej przyprawy, ponieważ jeśli przesadzimy, danie może stać się gorzkie. Kurkuma rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego najlepiej dodać ją do jogurtu naturalnego i w ten sposób powstanie pyszny sos do pieczonego mięsa. Łyżeczka tej przyprawy dodana do gotującego się ryżu nada mu piękny kolor oraz ciekawy smak. Świetnie komponuje się także z duszonymi warzywami korzeniowymi.

/ 5Warto wiedzieć

Obraz
© 123RF.COM
  • Wybierając świeżą kurkumę, zwróć uwagę na jej zapach – powinien być pikantny. Kiedy zbliżysz korzeń do nozdrzy i poczujesz charakterystyczny, ostry zapach, możesz śmiało wrzucać ją do koszyka. Wygląd korzenia także sporo mówi o kurkumie – jeśli gołym okiem widać ubytki, lepiej odłożyć taki okaz z powrotem na półkę.
  • Nieobraną kurkumę szczelnie zawiń w foliowy woreczek i włóż do lodówki. Tak zabezpieczony przechowuj do 3 tygodni.
  • Ćwierć łyżeczki proszku odpowiada 6 mm korzenia kurkumy.
  • Używając kurkumy w kuchni, należy zachować ostrożność, ponieważ bardzo brudzi dłonie i farbuje ubrania.
  • Sproszkowaną kurkumę kupuj w niewielkich ilościach, ponieważ z czasem wietrzeje. Przechowuj ją w szczelnie zamykanych torebkach lub buteleczkach.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę