Teraz kupisz go nawet w dyskoncie
Jeszcze do niedawna kupienie korzenia kurkumy w Polsce graniczyło z cudem. Tę indyjską przyprawę znaleźć można było tylko w sklepach ekologicznych albo zamówić przez internet. Co innego sproszkowany korzeń kurkumy – on był i jest dostępny wszędzie, ale ktoś, kto choć raz miał do czynienia ze świeżym wie, że różnica w smaku, aromacie i właściwościach jest znacząca.
Na szczęście dziś ten skarb Bliskiego Wschodu można znaleźć nawet w dyskoncie. Dlaczego warto go kupić, czym różni się od sproszkowanej wersji, do czego go dodać i na co zwrócić uwagę dokonując zakupu? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź na kolejnych kartach galerii.
Zobacz wideo poniżej: Pyszna zupa warzywna z dodatkiem kurkumy. To musi być pyszne!
Królowa wśród przypraw
Kurkuma ma podobny zapach do imbiru oraz silny, gorzkawy, korzenny smak. Jest składnikiem wielu orientalnych dań, a curry to chyba najbardziej popularna potrawa z jej dodatkiem. Najczęściej możemy kupić ją w sproszkowanej wersji i właśnie w takiej postaci króluje w naszych kuchniach. Jest świetnym dodatkiem praktycznie do każdego dania. Już niewielka jej ilość nada charakterystyczny smak rosołowi, potrawom rybnym, jak i drobiowym. Coraz częściej znajdziemy świeże korzenie. I choć dietetycy podkreślają, że nie ma większego znaczenia, pod jaką postacią wybierzemy kurkumę, to jednak szef kuchni czy kucharz na pewno będzie odmiennego zdania. W świeżej postaci smakuje zupełnie inaczej – jest bardziej intensywna nie tylko w smaku, ale i w zapachu.
Kurkuma na zdrowie
Kurkuma nie tylko nada niepowtarzalny smak potrawom, ale także wpłynie zbawianie na nasze zdrowie. Działanie antynowotworowe tej przyprawy potwierdzono licznymi badaniami prowadzonymi przez dr. Bharta Aggarwala z Centrum Badań nad Rakiem im. Andersona w Houston oraz przez naukowców z Uniwersytetu w Teksasie. Kurkuma wykazuje także właściwości przeciwzapalne, wspomaga metabolizm, przyspiesza trawienie i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Warto wiedzieć, że aby korzystać z pełni właściwości tej przyprawy, należy spożywać ją razem z czarnym pieprzem. Zwiększa to jej przyswajanie nawet do 2 tys. proc.
Kurkuma w kuchni
Już niewielka łyżeczka startej kurkumy nada charakterystyczny smak każdej potrawie, do której zostanie dodana. Jednak należy uważać z ilością tej przyprawy, ponieważ jeśli przesadzimy, danie może stać się gorzkie. Kurkuma rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego najlepiej dodać ją do jogurtu naturalnego i w ten sposób powstanie pyszny sos do pieczonego mięsa. Łyżeczka tej przyprawy dodana do gotującego się ryżu nada mu piękny kolor oraz ciekawy smak. Świetnie komponuje się także z duszonymi warzywami korzeniowymi.
Warto wiedzieć
- Wybierając świeżą kurkumę, zwróć uwagę na jej zapach – powinien być pikantny. Kiedy zbliżysz korzeń do nozdrzy i poczujesz charakterystyczny, ostry zapach, możesz śmiało wrzucać ją do koszyka. Wygląd korzenia także sporo mówi o kurkumie – jeśli gołym okiem widać ubytki, lepiej odłożyć taki okaz z powrotem na półkę.
- Nieobraną kurkumę szczelnie zawiń w foliowy woreczek i włóż do lodówki. Tak zabezpieczony przechowuj do 3 tygodni.
- Ćwierć łyżeczki proszku odpowiada 6 mm korzenia kurkumy.
- Używając kurkumy w kuchni, należy zachować ostrożność, ponieważ bardzo brudzi dłonie i farbuje ubrania.
- Sproszkowaną kurkumę kupuj w niewielkich ilościach, ponieważ z czasem wietrzeje. Przechowuj ją w szczelnie zamykanych torebkach lub buteleczkach.