Nalewka ze śliwek
Dojrzałe śliwki wydrylować. Zasypać cukrem (tyle cukru, ile śliwek). Odstawić na kilkanaście dni. Gdy cały cukier się roztopi, ostrożnie zlać sok. (Śliwek nie wyrzucać, tylko upiec z nimi ciasto). Można przecedzić sok przez gęste sito. Staś tego nie robi, bo lubimy, gdy w likierze są cząsteczki owoców. Wymieszać sok z czystą wódką lub spirytusem.
Moc nalewki oczywiście zależy od użytego alkoholu i jego proporcji do soku. Klasyczny likier o mocy 20-25 proc. powstanie, gdy się wymiesza sok z wódką pół na pół. Jeśli zamiast wódki doda się spirytus, powstanie słodka i bardzo mocna nalewka, której działanie czuje się dopiero po chwili. Obie znakomite.
W ten sam sposób można zrobić nalewkę z innych owoców. Nalewka z jeżyn ma piękny fioletowy kolor i intensywny owocowy zapach. Nalewka z wiśni może być słodka lub mieć nutę goryczki, gdy się zasypie cukrem wiśnie z pestkami (wtedy trzeba sprawdzać smak soku i zlać go, zanim zrobi się gorzki).