Ryby
Ryby smażone, które zostaną nam po świętach, możemy zamrozić, zamarynować w zalewie z octem lub słodko-kwaśnym sosie pomidorowym. Taka ryba po kilku dniach doskonale przechodzi smakiem zalewy i można ją podać na sylwestrowy stół. Przykładowa zalewa octowa: 6 szklanek wody, szklanka octu spirytusowego 10 proc., 5-6 większych liści laurowych, 1 łyżka ziaren ziela angielskiego, 4 łyżki ziarenek gorczycy, 1 łyżka ziaren pieprzu, 1/3 szklanki cukru, 4 łyżeczki soli i 4 średnie cebule. Cebulę należy obrać i pokroić w plasterki. W garnku zagotować wodę z przyprawami, solą, cukrem i octem. Dodać cebulę i gotować na niewielkim ogniu przez około 1 minutę. Smażone ryby ułożyć w słoikach i zalać je wrzącą zalewą. Słoiki zakręcać i ustawiać do góry dnem aż do wystudzenia i jednoczesnego zamknięcia.