Koniec marnowania jedzenia. Sposoby, jak przechowywać świąteczne przysmaki

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Małgorzata Kijowska

/ 11Triki na zapasy po świątecznym biesiadowaniu

Obraz
© Fotolia

Święta, święta i po świętach… A w lodówkach zapasy jedzenia, którego nie daliśmy radę zjeść. Co z nimi zrobić? Jak przechować, żeby nie wyrzucić do śmietnika? Jak wykorzystać nadwyżki?

Podstawową zasadą jest przechowywanie jedzenia w niskiej temperaturze i z możliwie jak najmniejszym dostępem powietrza. Większość potraw i produktów można zamrozić, niektóre zawekować, ale część z nich musi być zjedzona od razu. Wykorzystując najprostsze sposoby, można zacząć wyrzucać mniej jedzenia, a tym samym zmienić nawyki i zaoszczędzić pieniądze. Oto 10 praktycznych porad do poszczególnych produktów.

/ 11Ryby

Obraz
© 123RF.COM

Ryby smażone, które zostaną nam po świętach, możemy zamrozić, zamarynować w zalewie z octem lub słodko-kwaśnym sosie pomidorowym. Taka ryba po kilku dniach doskonale przechodzi smakiem zalewy i można ją podać na sylwestrowy stół. Przykładowa zalewa octowa: 6 szklanek wody, szklanka octu spirytusowego 10 proc., 5-6 większych liści laurowych, 1 łyżka ziaren ziela angielskiego, 4 łyżki ziarenek gorczycy, 1 łyżka ziaren pieprzu, 1/3 szklanki cukru, 4 łyżeczki soli i 4 średnie cebule. Cebulę należy obrać i pokroić w plasterki. W garnku zagotować wodę z przyprawami, solą, cukrem i octem. Dodać cebulę i gotować na niewielkim ogniu przez około 1 minutę. Smażone ryby ułożyć w słoikach i zalać je wrzącą zalewą. Słoiki zakręcać i ustawiać do góry dnem aż do wystudzenia i jednoczesnego zamknięcia.

/ 11Wędliny

Obraz
© 123RF.COM

Wędliny można wykorzystać do przygotowania zapiekanek lub tostów. Jeśli zostanie również trochę mięsa z pieczeni, to można je pokroić w kostkę razem z wędlinami, dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem, a także startą na grubej tarce marchewkę. Wszystko razem wymieszać, przyprawić solą, pieprzem, ulubionymi ziołami i przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tarta formy. Zalać jajkiem roztrzepanym ze śmietaną i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Po około 20-30 minutach mamy pyszną i sycącą zapiekankę.

/ 11Ciasto

Obraz
© iStock.com

Większość ciast również można mrozić. Ciast z galaretką lub bezowych raczej nie mrozi się, gdyż zmieniają swoją strukturę. Natomiast serniki, torty, ciasta drożdżowe, kruche czy ucierane bez obaw można poporcjować i po szczelnym owinięciu folią spożywczą lub włożeniu do pudełka (torty, delikatne ciasta) zamrozić. Nie należy przyspieszać rozmrażania ciast, wkładając ich z opakowaniem np. do ciepłej wody. Po wyjęciu z zamrażarki wystarczy je rozpakować i pozostawić w temperaturze pokojowej. Drożdżowe ciasto, jeśli nie jest polukrowane, po rozmrożeniu można wstawić na kilka minut do piekarnika. Będzie jak świeże.

/ 11Pieczywo

Obraz
© 123RF.COM

Najprościej jest zapakować do foliowych torebek lub szczelnie owinąć filią spożywczą i zamrozić. W sytuacji, kiedy zabraknie nam pieczywa, wystarczy rozmrozić i chwilę podpiec w piekarniku. Będzie jak świeże. Można także z takiego pieczywa przygotować zapiekankę lub usmażyć namoczone w roztrzepanym jajku. Jeśli jest pszenne i bez dodatków, to wysuszyć i zmielić na bułkę tartą.

/ 11Sałatki

Obraz
© 123RF.COM

Sałatek nie da się zamrozić, jednak jest sposób, aby były dłużej świeże. Po skrojeniu i wymieszaniu wszystkich składników nie dodawać majonezu ani sosu. Dopiero przed samym podaniem na stół przyprawić solą, majonezem lub skropić sosem. Do tego czasu sałatka powinna stać w lodówce pod przykryciem.

/ 11Mięso

Obraz
© 123RF.COM

Przełożyć do pudełeczka lub szczelnie owinąć folią i zamrozić. W przypadku pieczeni mięsnych można także zrobić sos (np. chrzanowy, musztardowy, pieczarkowy itp.), włożyć do niego kawałki mięsa i przez kilka minut dusić na minimalnym ogniu. Jest to prosty i szybki sposób na poświąteczny obiad.

/ 11Galarety mięsne i rybne

Obraz
© Fotolia

Podzielić na mniejsze porcje, zapakować do pudełek lub owinąć folią spożywczą i zamrozić. Po rozmrożeniu przełożyć do garnuszka, zagotować na niewielkim ogniu, przelać np. do miseczki i schłodzić, aby zastygła. Nie nadają się do tego galarety robione z dodatkiem żelatyny, gdyż ta traci swoje właściwości po zagotowaniu.

/ 11Zupy

Obraz
© Shutterstock.com

Można zamrozić lub pasteryzować w słoikach. Najlepiej w pojedynczych porcjach lub takich, które na pewno zostaną zjedzone podczas jednego posiłku. To rozwiązanie docenimy w dniu, kiedy nie będzie czasu na gotowanie obiadu. Wtedy wystarczy wyjąć pojemnik, rozmrozić, zagotować i obiad gotowy.

10 / 11Ziemniaki

Obraz
© Shutterstock.com | shutterstock.com

Ugotowane ziemniaki można podsmażyć na patelni lub wykorzystać do zrobienia zapiekanki z dodatkiem wędlin, sera żółtego, wędlin czy grzybów. Można z nich zrobić kopytka, kluski śląskie, pyzy i bezmięsne kotleciki. Będą też doskonałym dodatkiem do warzywnych pasztetów.

11 / 11Warzywa i owoce

Obraz
© 123RF.COM

Często zostają warzywa z gotowanych na święta czystych zup takich jak grzybowa, barszcz, rybna. Nie wyrzucajmy ich. Można od razu przygotować z nich sałatkę, która jest zawsze smaczniejsza niż z warzyw gotowanych w wodzie. Można także warzywa zetrzeć na tarce, przesypać lekko solą, wymieszać i przełożyć do słoika ugniatając lekko łyżką. Powstanie jarzynka, która będzie można doprawić zupy lub sosy.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę