Koniec marnowania jedzenia. Sposoby, jak przechowywać świąteczne przysmaki

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Małgorzata Kijowska

/ 11Triki na zapasy po świątecznym biesiadowaniu

Obraz
© Fotolia

Święta, święta i po świętach… A w lodówkach zapasy jedzenia, którego nie daliśmy radę zjeść. Co z nimi zrobić? Jak przechować, żeby nie wyrzucić do śmietnika? Jak wykorzystać nadwyżki?

Podstawową zasadą jest przechowywanie jedzenia w niskiej temperaturze i z możliwie jak najmniejszym dostępem powietrza. Większość potraw i produktów można zamrozić, niektóre zawekować, ale część z nich musi być zjedzona od razu. Wykorzystując najprostsze sposoby, można zacząć wyrzucać mniej jedzenia, a tym samym zmienić nawyki i zaoszczędzić pieniądze. Oto 10 praktycznych porad do poszczególnych produktów.

/ 11Ryby

Obraz
© 123RF.COM

Ryby smażone, które zostaną nam po świętach, możemy zamrozić, zamarynować w zalewie z octem lub słodko-kwaśnym sosie pomidorowym. Taka ryba po kilku dniach doskonale przechodzi smakiem zalewy i można ją podać na sylwestrowy stół. Przykładowa zalewa octowa: 6 szklanek wody, szklanka octu spirytusowego 10 proc., 5-6 większych liści laurowych, 1 łyżka ziaren ziela angielskiego, 4 łyżki ziarenek gorczycy, 1 łyżka ziaren pieprzu, 1/3 szklanki cukru, 4 łyżeczki soli i 4 średnie cebule. Cebulę należy obrać i pokroić w plasterki. W garnku zagotować wodę z przyprawami, solą, cukrem i octem. Dodać cebulę i gotować na niewielkim ogniu przez około 1 minutę. Smażone ryby ułożyć w słoikach i zalać je wrzącą zalewą. Słoiki zakręcać i ustawiać do góry dnem aż do wystudzenia i jednoczesnego zamknięcia.

/ 11Wędliny

Obraz
© 123RF.COM

Wędliny można wykorzystać do przygotowania zapiekanek lub tostów. Jeśli zostanie również trochę mięsa z pieczeni, to można je pokroić w kostkę razem z wędlinami, dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem, a także startą na grubej tarce marchewkę. Wszystko razem wymieszać, przyprawić solą, pieprzem, ulubionymi ziołami i przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tarta formy. Zalać jajkiem roztrzepanym ze śmietaną i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Po około 20-30 minutach mamy pyszną i sycącą zapiekankę.

/ 11Ciasto

Obraz
© iStock.com

Większość ciast również można mrozić. Ciast z galaretką lub bezowych raczej nie mrozi się, gdyż zmieniają swoją strukturę. Natomiast serniki, torty, ciasta drożdżowe, kruche czy ucierane bez obaw można poporcjować i po szczelnym owinięciu folią spożywczą lub włożeniu do pudełka (torty, delikatne ciasta) zamrozić. Nie należy przyspieszać rozmrażania ciast, wkładając ich z opakowaniem np. do ciepłej wody. Po wyjęciu z zamrażarki wystarczy je rozpakować i pozostawić w temperaturze pokojowej. Drożdżowe ciasto, jeśli nie jest polukrowane, po rozmrożeniu można wstawić na kilka minut do piekarnika. Będzie jak świeże.

/ 11Pieczywo

Obraz
© 123RF.COM

Najprościej jest zapakować do foliowych torebek lub szczelnie owinąć filią spożywczą i zamrozić. W sytuacji, kiedy zabraknie nam pieczywa, wystarczy rozmrozić i chwilę podpiec w piekarniku. Będzie jak świeże. Można także z takiego pieczywa przygotować zapiekankę lub usmażyć namoczone w roztrzepanym jajku. Jeśli jest pszenne i bez dodatków, to wysuszyć i zmielić na bułkę tartą.

/ 11Sałatki

Obraz
© 123RF.COM

Sałatek nie da się zamrozić, jednak jest sposób, aby były dłużej świeże. Po skrojeniu i wymieszaniu wszystkich składników nie dodawać majonezu ani sosu. Dopiero przed samym podaniem na stół przyprawić solą, majonezem lub skropić sosem. Do tego czasu sałatka powinna stać w lodówce pod przykryciem.

/ 11Mięso

Obraz
© 123RF.COM

Przełożyć do pudełeczka lub szczelnie owinąć folią i zamrozić. W przypadku pieczeni mięsnych można także zrobić sos (np. chrzanowy, musztardowy, pieczarkowy itp.), włożyć do niego kawałki mięsa i przez kilka minut dusić na minimalnym ogniu. Jest to prosty i szybki sposób na poświąteczny obiad.

/ 11Galarety mięsne i rybne

Obraz
© Fotolia

Podzielić na mniejsze porcje, zapakować do pudełek lub owinąć folią spożywczą i zamrozić. Po rozmrożeniu przełożyć do garnuszka, zagotować na niewielkim ogniu, przelać np. do miseczki i schłodzić, aby zastygła. Nie nadają się do tego galarety robione z dodatkiem żelatyny, gdyż ta traci swoje właściwości po zagotowaniu.

/ 11Zupy

Obraz
© Shutterstock.com

Można zamrozić lub pasteryzować w słoikach. Najlepiej w pojedynczych porcjach lub takich, które na pewno zostaną zjedzone podczas jednego posiłku. To rozwiązanie docenimy w dniu, kiedy nie będzie czasu na gotowanie obiadu. Wtedy wystarczy wyjąć pojemnik, rozmrozić, zagotować i obiad gotowy.

10 / 11Ziemniaki

Obraz
© Shutterstock.com | shutterstock.com

Ugotowane ziemniaki można podsmażyć na patelni lub wykorzystać do zrobienia zapiekanki z dodatkiem wędlin, sera żółtego, wędlin czy grzybów. Można z nich zrobić kopytka, kluski śląskie, pyzy i bezmięsne kotleciki. Będą też doskonałym dodatkiem do warzywnych pasztetów.

11 / 11Warzywa i owoce

Obraz
© 123RF.COM

Często zostają warzywa z gotowanych na święta czystych zup takich jak grzybowa, barszcz, rybna. Nie wyrzucajmy ich. Można od razu przygotować z nich sałatkę, która jest zawsze smaczniejsza niż z warzyw gotowanych w wodzie. Można także warzywa zetrzeć na tarce, przesypać lekko solą, wymieszać i przełożyć do słoika ugniatając lekko łyżką. Powstanie jarzynka, która będzie można doprawić zupy lub sosy.

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata