Klusk z dyni
*Składniki: *600 g ziemniaków, 300 g zmiksowanej dyni, mąka ziemniaczana, 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie: ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj. Przecedź i przeciśnij przez praskę. Dodaj sól i odstaw do ostudzenia. Następnie przełóż do dużej miski. Dodaj zmiksowany miąższ dyni i wymieszaj. Tak powstałą masę podziel łyżką na cztery części. Jedną z nich wyjmij i odłóż na bok. W jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dołącz wyjętą wcześniej masę i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż na stolnicę i zagnieć na gładkie ciasto. Uformuj z niego niewielkie wałki. Pokrój je na mniejsze kawałki. W dużym garnku zagotuj posoloną wodę. Wrzuć do niej kluseczki. Będą gotowe, jak wypłyną na powierzchnię.