Kolorowe kluski z warzyw
Do zwykłych kopytek czy klusków śląskich można dodawać ulubione warzywa. Stają się wtedy bardziej apetyczne, lepiej smakują i pięknie prezentują się na talerzu.
Smaczne i zdrowe
Do zwykłych kopytek czy klusków śląskich można dodawać ulubione warzywa. Stają się wtedy bardziej apetyczne, lepiej smakują i pięknie prezentują się na talerzu. Szpinak, buraki, a może dynia? Mamy dla was przepisy, które sprawią, że zwykły dodatek do obiadu nabierze niezwykłego charakteru. Kolorowe kluseczki pokochają również dzieci. To świetny sposób, by włączyć do ich diety zdrowe warzywa.
Kopytka buraczane
Składniki: 1 kg ziemniaków, 1 duży burak, mąka pszenna, 1 jajko, sól i pieprz
Przygotowanie: buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj. Zmiel je w maszynce do mięsa razem z burakami. Przełóż do dużej miski. Masę podziel na cztery części. Jedną wyjmij, a w jej miejsce wsyp mąkę. Dodaj jajko. Wszystko razem wymieszaj i zagnieć elastyczne ciasto. Uformuj je w niewielkie rulony i pokrój nożem tak, by powstały kopytka. Gotuj je krótko w osolonej wodzie. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmij za pomocą cedzaka i rozłóż na półmisku. Udekoruj świeżym koperkiem lub posiekaną szalotką.
Kluski z marchewki
Składniki: 4 spore marchewki, 1/2 pęczka natki pietruszki, 3 jajka, 60 g masła, bułka tarta, sól, pieprz
Przygotowanie: marchew obierz i ugotuj na półtwardo w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Zmiel w maszynce do mięsa. Masło rozetrzyj z jajkami na gładką masę. Dodaj rozdrobnioną marchew, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj bułkę tartą, aby powstała gęsta masa. W dużym garnku zagotuj wodę i lekko posól. Ciasto nabieraj na łyżeczkę i delikatnie kładź na wrzątek. Kluseczki gotuj do wypłynięcia.
Kluski ze szpinakiem
Składniki: 800 g ziemniaków, ząbek czosnku, kilka gałązek natki pietruszki, 4 łyżki rozdrobnionego szpinaku, mąka ziemniaczana
Przygotowanie: ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj w osolonej wodzie. Do wrzątku dodaj ząbek czosnku i posiekaną pietruszkę. Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj rozmrożony szpinak, dokładnie wymieszaj. Przełóż do miski. Masę podziel na cztery części. Jedną wyjmij, odłóż na bok i w jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego kuleczki i lekko je spłaszcz. Gotuj w osolonej wodzie. Kiedy wypłyną na powierzchnię, będą gotowe.
Klusk z dyni
*Składniki: *600 g ziemniaków, 300 g zmiksowanej dyni, mąka ziemniaczana, 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie: ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj. Przecedź i przeciśnij przez praskę. Dodaj sól i odstaw do ostudzenia. Następnie przełóż do dużej miski. Dodaj zmiksowany miąższ dyni i wymieszaj. Tak powstałą masę podziel łyżką na cztery części. Jedną z nich wyjmij i odłóż na bok. W jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dołącz wyjętą wcześniej masę i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż na stolnicę i zagnieć na gładkie ciasto. Uformuj z niego niewielkie wałki. Pokrój je na mniejsze kawałki. W dużym garnku zagotuj posoloną wodę. Wrzuć do niej kluseczki. Będą gotowe, jak wypłyną na powierzchnię.