Mleko migdałowe - o niebiańskim smaku
Mleko migdałowe przede wszystkim powinno przykuć uwagę amatorów deserów, choć samo w sobie jest bardzo dietetyczne. Jest niskokaloryczne, właściwie wolne od tłuszczów nasyconych. Dlatego zwrócić na nie uwagę powinny osoby dbające o linię. Ponadto cechuje się zawartością witamin i składników mineralnych takich jak magnez, potas, fosfor, wapń czy żelazo. Mleku migdałowemu być może należy się miano eliksiru młodości. Powszechnie wiadomo, że Kleopatra dla zachowania pięknego wyglądu kąpała się w mleku, najpewniej zwierzęcego pochodzenia. Ciekawe czy zastąpiłaby je mlekiem migdałowym, gdyby wiedziała o tym, iż zawiera ono dużo witaminy E, która opóźnia proces starzenia?
W smaku mleko migdałowe jest kremowe, delikatne, z wyczuwalnym aromatem szlachetnego orzecha. Wielbiciele mlek roślinnych uważają je często za najdoskonalsze w smaku. Wspaniale podkreśli smak mlecznych deserów, sprawdzi się także do kawy.