Kokosowe, migdałowe, sojowe - mleka roślinne coraz bardziej popularne

Są znakomitą alternatywą dla każdego, kto nie może albo nie chce używać najpowszechniejszej formy nabiału dostępnego w każdym sklepie spożywczym, czyli mleka pochodzenia zwięrzęcego. Osoby mające specyficzną dietę, alergicy, weganie albo po prostu miłośnicy nowych kulinarnych wrażeń coraz częściej sięgają po kiedyś egzotyczne dla nas mleka roślinne: sojowe, migdałowe czy kokosowe.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Nie tylko dla alergików i wegan

Obraz
© Shutterstock.com

Są znakomitą alternatywą dla każdego, kto nie może albo nie chce używać najpowszechniejszej formy nabiału dostępnego w każdym sklepie spożywczym, czyli mleka pochodzenia zwierzęcego. Osoby mające specyficzną dietę, alergicy, weganie albo po prostu miłośnicy nowych kulinarnych wrażeń coraz częściej sięgają po kiedyś egzotyczne dla nas mleka roślinne: sojowe, migdałowe czy kokosowe.

/ 5Jak użyć ich w kuchni?

Obraz
© 123RF.COM

Mleka roślinne z pewnością poznali już wielbiciele kuchni azjatyckiej. W daniach orientalnych, gdzie istotna może być choćby jedna nuta smaku, mają swoje stałe miejsce. Mleko kokosowe jest bazą dla wielu zup, sosów i marynat, nadając daniom charakterystyczny lekko słodkawy posmak. Kolejnym polem, na którym można wykorzystać właściwości smakowe mlek roślinnych, są desery. Mleko migdałowe sprawdzi się podczas przygotowywania wypieków albo kremów. Nawet zwykła kawa może zyskać wyjątkowy smak, jeśli będzie wzbogacona o mleko z migdałowym czy kokosowym posmakiem.

/ 5Mleko kokosowe - rozjemca ostrych smaków

Obraz
© Fotolia

Mleko kokosowe znane jest przede wszystkim ze swojej obecności w daniach azjatyckich, ale również w tych pochodzących z Karaibów. Wciela się rolę zagęstnika, jaką w polskiej kuchni otrzymuje najczęściej śmietana, bez której wielu nie wyobraża sobie zupy lub sosu.

Wbrew powszechnemu przekonaniu mleko kokosowe nie jest płynem, który wypływa po rozłupaniu kokosa, ale powstaje w wyniku połączenia miąższu lub suchych wiórek kokosa z gorącą wodą. W smaku jest słodkie, choć o jego intensywności decyduje przede wszystkim proporcja w jakiej zestawiono wodę i miąższ owocu lub też wiórki.

- Kuchnię tajską, chińską czy indyjską cechuje przede wszystkim wyrazistość smaków, spowodowana najczęściej ostrymi przyprawami. Mleko kokosowe delikatnie złagodzi danie i idealnie połączy nawet bardzo zdecydowane smaki - opowiada szef kuchni Piotr Murawski.

/ 5Mleko sojowe - zdrowie w parze z modą

Obraz
© 123RF.COM

Mleko sojowe jest najpopularniejszym zamiennikiem mleka zwierzęcego uzyskiwanym z roślin. Posiada bardzo zbliżony do niego smak i jest najczęściej polecane osobom zmagającym się z problemem nietolerancji laktozy oraz skazą białkową. Z mleka sojowego wytwarzany jest ponadto ser tofu.

- Mleko sojowe to znakomity substytut mleka krowiego nie tylko dla wegan, ale również dla sportowców, osób stawiających na zdrowe odżywianie i dbających o dietę. Ma wysoką zawartość dobrze przyswajalnego białka, budującego mięśnie. Z kolei zawarte w nim tłuszcze mogą mieć pozytywny wpływ na poziom cholesterolu. Należy jednak pamiętać, że u niektórych osób soja może wywoływać alergię pokarmową - opowiada ekspert ds. żywienia Iwonna Niegowska.

/ 5Mleko migdałowe - o niebiańskim smaku

Obraz
© 123RF.COM

Mleko migdałowe przede wszystkim powinno przykuć uwagę amatorów deserów, choć samo w sobie jest bardzo dietetyczne. Jest niskokaloryczne, właściwie wolne od tłuszczów nasyconych. Dlatego zwrócić na nie uwagę powinny osoby dbające o linię. Ponadto cechuje się zawartością witamin i składników mineralnych takich jak magnez, potas, fosfor, wapń czy żelazo. Mleku migdałowemu być może należy się miano eliksiru młodości. Powszechnie wiadomo, że Kleopatra dla zachowania pięknego wyglądu kąpała się w mleku, najpewniej zwierzęcego pochodzenia. Ciekawe czy zastąpiłaby je mlekiem migdałowym, gdyby wiedziała o tym, iż zawiera ono dużo witaminy E, która opóźnia proces starzenia?

W smaku mleko migdałowe jest kremowe, delikatne, z wyczuwalnym aromatem szlachetnego orzecha. Wielbiciele mlek roślinnych uważają je często za najdoskonalsze w smaku. Wspaniale podkreśli smak mlecznych deserów, sprawdzi się także do kawy.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru