Mleko kokosowe - rozjemca ostrych smaków
Mleko kokosowe znane jest przede wszystkim ze swojej obecności w daniach azjatyckich, ale również w tych pochodzących z Karaibów. Wciela się rolę zagęstnika, jaką w polskiej kuchni otrzymuje najczęściej śmietana, bez której wielu nie wyobraża sobie zupy lub sosu.
Wbrew powszechnemu przekonaniu mleko kokosowe nie jest płynem, który wypływa po rozłupaniu kokosa, ale powstaje w wyniku połączenia miąższu lub suchych wiórek kokosa z gorącą wodą. W smaku jest słodkie, choć o jego intensywności decyduje przede wszystkim proporcja w jakiej zestawiono wodę i miąższ owocu lub też wiórki.
- Kuchnię tajską, chińską czy indyjską cechuje przede wszystkim wyrazistość smaków, spowodowana najczęściej ostrymi przyprawami. Mleko kokosowe delikatnie złagodzi danie i idealnie połączy nawet bardzo zdecydowane smaki - opowiada szef kuchni Piotr Murawski.