Zalety jedzenia kiszonek
Fermentacja sprawia, że jedzenie łatwiej możemy strawić, a składniki odżywcze lepiej się wchłaniają. Kiszenie powoduje też, że żywność staje się bardziej odżywcza. Jest przyjazne dla naszego zdrowia także dlatego, że produkty przygotowywane w tej technologii są o wiele mniej kaloryczne, nie tracąc przy tym cennych witamin. Co równie ważne, kiszonki mają mnóstwo błonnika pokarmowego oraz ważnych bakterii fermentacji mlekowej. Kwas mlekowy zapewnia równowagę kwasowo-zasadową. Inne składniki kiszonek działają korzystnie na układ nerwowy i krwionośny, obniżają ciśnienie krwi oraz wspomagają pracę jelit. Z kolei błonnik pokarmowy powoduje, że uczucie sytości pozostaje z nami na dłużej. Badania wskazują także na pozytywne działanie kiszonek wobec komórek rakowych. Regularne jedzenie kiszonej kapusty zmniejsza ryzyko nowotworów.
Istotne jest, by kiszone warzywa jeść na surowo lub jako surówkę. Podgrzewanie ich znacząco obniża wartość odżywczą składników.