Z mlekiem, cukrem i dodatkami
Kawę zbożową można zalać wodą lub mlekiem - w tym drugim przypadku dostarczymy organizmowi cennego wapnia. Osoby, które nie tolerują mleka krowiego, mogą wypić ją z roślinnym odpowiednikiem, np. mlekiem ryżowym, owsianym lub sojowym. Do słodzenia nie używajmy niezdrowego cukru białego, lepszym rozwiązaniem będzie cukier brzozowy, Muscovado, stewia, melasa albo brązowy cukier nierafinowany. Eksperymentujmy, np. dodając miód, syrop klonowy, cynamon, kardamon, karob czy wanilię.
W sklepach znajdziemy też kawy zbożowe smakowe, np. z czekoladą, wanilią, pomarańczą, mleczną, karmelową oraz z dodatkiem magnezu albo większą ilością błonnika. Najłatwiej kupić rozpuszczalną, jednak możemy ją też zaparzyć w kawiarce. Na rynku dostępne są również kawy zbożowe w torebkach. Jeśli chcemy mieć pewność, co do użytych składników, najlepiej wybrać produkt w sklepie ekologicznym - do jego przygotowania wykorzystano zboża z upraw organicznych.