Kawa zbożowa kontra naturalna
Kofeina czy zboże?
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez potężnej dawki kofeiny. Kawosze chwalą sobie ten napój za smak i działanie. Przeciwnicy wolą pić kawę zbożową i chociaż może się wydawać, że to kawa dla dzieci, to w rzeczywistości jest doskonała również dla dorosłych. Przede wszystkim kawa zbożowa nie zawiera kofeiny. Ze względu na obecność zbóż korzystnie oddziałuje na zdrowie, usprawniając funkcjonowanie wielu narządów i chroniąc nas przed niektórymi chorobami. Podpowiadamy, jak kofeina wpływa na nasz organizm i jak znaleźć odpowiednią alternatywę.
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez potężnej dawki kofeiny w postaci małej czarnej. Kawosze chwalą ją sobie za smak i działanie. Przeciwnicy wolą pić kawę zbożową i chociaż może wydawać się, że to napój dla dzieci, doskonale nadaje się dla dorosłych. Przede wszystkim nie zawiera kofeiny, a jego korzystne działanie na zdrowie to zasługa zbóż usprawniających funkcjonowanie wielu narządów i chroniących nas przed niektórymi chorobami.
Kofeina
Na początek przyjrzyjmy się kofeinie. Ten obecny w roślinach związek chemiczny został odkryty w XIX w. Jest środkiem psychoaktywnym z grupy stymulantów - te zwiększają aktywność układu współczulnego lub ośrodkowego układu nerwowego. Najważniejszym źródłem kofeiny są ziarna kawowe, z których przygotowuje się kawę. Do jej plusów zalicza się fakt, że usuwa zmęczenie, poprawia koncentrację, działa pobudzająco. Umiarkowane ilości tego napoju korzystnie wpływają na nerki, wątrobę oraz metabolizm.