Cenny błonnik i polifenole
Kawa zbożowa dobrze wpływa na zdrowie. Przede wszystkim to dobre źródło błonnika, który pobudza przemianę materii i trawienie, reguluje rytm wypróżnień i zapobiega zaparciom. Pomaga on również obniżyć wysoki poziom cholesterolu, co korzystnie wpływa na serce. W ziarnach zbóż znajdują się witaminy (głownie z grupy B) i sole mineralne (magnez, potas, selen, fosfor). Cenne są także polifenole (przeciwutleniacze), które chronią nas przed przedwczesnym starzeniem i rozwojem wielu chorób, w tym nowotworów. W napoju tym jest też inulina - naturalny prebiotyk.
Kawa zbożowa równoważy poziom cukru we krwi, korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, wspomaga wydalanie kwasów żółciowych z organizmu, łagodnie działa na jelita, potęguje odporność. Mogą pić ją dzieci, kobiety w ciąży oraz osoby z wysokim ciśnieniem. Nie uzależnia. Zapewnia uczucie sytości, dlatego polecana jest wszystkim, którzy dbają o linię. Kawa zbożowa ponadto nie pobudza wydzielania kwasów żołądkowych.