Nie tylko zboża
Warto sięgnąć również po kawę żołędziówkę, którą wytwarza się z mielonych prażonych żołędzi i dodaje do niej przyprawy. Ten napój działa wzmacniająco na żołądek, śledzionę oraz wątrobę. Zalecany jest w przypadku osób osłabionych i po chorobach. Możemy zrobić ją sami. Na 2 litry wody potrzebujemy kilogram zdrowych i jędrnych żołędzi. Należy zalać je zimną wodą i odstawić na dobę. Na drugi dzień odcedzić, zalać ponownie (2 litrami wody), zagotować. Następnie żołędzie ostudzić, odcedzić i osuszyć na ciepłej blaszce. Obrać z łupin i prażyć w piekarniku lub na rozgrzanej patelni. Osuszone żołędzie trzeba zmielić. Łyżeczkę uzyskanego proszku wsypujemy do kubka, zalewamy wrzącą wodą i parzymy pod przykryciem przez 5-10 minut.