Co lepiej chroni organizm?
Herbata: Zawarte w taninie flawonoidy są antyutleniaczami, które skutecznie przeciwdziałają starzeniu i odgrywają ważną rolę w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym. Herbata zielona zawiera ich o wiele więcej niż czarna, a przy okazji zawiera trzy razy mniej kofeiny.
Im dłużej zaparzamy herbatę, tym więcej tanin uwalnia się w wodzie, blokując w ten sposób oddziaływanie teiny. Dlatego uważa się, że krótko zaparzana herbata działa pobudzająco; zaparzana dłużej - uspokajająco.
Kawa: W świetle ostatnich badań picie dużej ilości kawy chronić może przed różnymi rodzajami nowotworów m.in.rakiem jamy ustnej i gardła, mózgu oraz prostaty. Być może jest to zasługą kwasów fenolowych o działaniu przeciwutleniającym (jak np. kwas chlorogenowy), które łagodzą stany zapalne mogące brać udział w rozwoju raka oraz korzystnie wpływają na metabolizm glukozy.
Kofeina wykazuje lekkie właściwości uśmierzające ból oraz wspomaga działanie paracetamolu. Takie połączenie jest zalecane zwłaszcza w przypadku bólów głowy.