Kawa kontra herbata
Wolisz kawę czy herbatę? Co jest zdrowsze i daje więcej energii? Spór między ich zwolennikami trwa od wieków.
Podwójna dawka kofeiny
Kofeina, zawarta zarówno w kawie jak i herbacie (tu nazywana jest teiną) pobudza nasz organizm, pomaga usunąć oznaki zmęczenia i rozbudza umysł. Dlatego świetnie sprawdza się jako natychmiastowy zastrzyk energii. Gdzie zatem jest jej więcej? W jednym gramie suchych ziaren kawy znajduje się 0,3-2,5 proc. kofeiny, natomiast w gramie suchych liści herbacianych ok. 1,2-4,5 proc. Jednak, jeżeli weźmiemy pod uwagę, ile gramów potrzebujemy do zaparzenia napoju trzeba zdecydowanie wygrywa kawa.
Kawa : W zależności od gatunku użytej kawy i sposobu zaparzenia zawartość kofeiny w jednej filiżance waha się znacznie. Najmocniejsze jest espresso: w małej filiżance (25-50ml) jest ok. 50- 60 mg kofeiny, w filiżance kawy z ekspresu (125ml) 80-100 mg, zaś kawa rozpuszczalna (125ml) zawiera 70-95 mg.
Herbata : Zawartość teiny wynosi zazwyczaj od 35 do 80 mg na filiżankę. Niestety, skutki działania teiny są częściowo niwelowane przez obecną w herbacie taninę.
MWmedia/PAP/mmch
Co lepiej chroni organizm?
Herbata: Zawarte w taninie flawonoidy są antyutleniaczami, które skutecznie przeciwdziałają starzeniu i odgrywają ważną rolę w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym. Herbata zielona zawiera ich o wiele więcej niż czarna, a przy okazji zawiera trzy razy mniej kofeiny.
Im dłużej zaparzamy herbatę, tym więcej tanin uwalnia się w wodzie, blokując w ten sposób oddziaływanie teiny. Dlatego uważa się, że krótko zaparzana herbata działa pobudzająco; zaparzana dłużej - uspokajająco.
Kawa: W świetle ostatnich badań picie dużej ilości kawy chronić może przed różnymi rodzajami nowotworów m.in.rakiem jamy ustnej i gardła, mózgu oraz prostaty. Być może jest to zasługą kwasów fenolowych o działaniu przeciwutleniającym (jak np. kwas chlorogenowy), które łagodzą stany zapalne mogące brać udział w rozwoju raka oraz korzystnie wpływają na metabolizm glukozy.
Kofeina wykazuje lekkie właściwości uśmierzające ból oraz wspomaga działanie paracetamolu. Takie połączenie jest zalecane zwłaszcza w przypadku bólów głowy.
Mleko tylko do kawy
Herbata: W Polsce picie herbaty z mlekiem jest mało popularne. I dobrze. Jak wynika z ostatnich badań niemieckich naukowców, obecne w mleku grupy białek- kazeiny - reagują z zawartymi w herbacie katechinami (flawonoidami) blokując ich dobroczynne działanie. A to głównie właśnie katechiny odpowiadają za ochronne działanie herbaty w stosunku do naczyń krwionośnych.
*Kawa: *Mocno zwiększa wydzielanie kwasów żołądkowych, stąd często po jej wypiciu, możemy odczuwać pieczenie w żołądku lub przełyku. Najbardziej kwasotwórcza jest czarna kawa. Dlatego warto do niej dodać mleko lub śmietankę. Te produkty mają dosyć wysokie pH, co neutralizuje kwaśny odczyn kawy i powoduje mniejsze podrażnienie układu pokarmowego.
Uwaga na fusy
To w fusach znajdują się tłuszcze z grupy diterpenów - kafestol i kahweol. Lekarze nie mają wątpliwości: te substancje zwiększają ilość złego cholesterolu we krwi, a to już prosta droga do zawału serca. Diterpeny źle wpływają także na pracę wątroby. Najwięcej jest ich w tzw. "plujce" zalewanej wrzątkiem (niesłusznie w Polsce nazywanej kawą po turecku). Dlatego zaleca się picie kawy pozbawionej tłuszczu przez filtrowanie.
Już
Negatywne skutki picia kawy
Skutki uboczne są związane z nadmiarem kofeiny, a mianowicie: podrażnione jelita, palpitacje serca, poirytowanie, bezsenność. Z powodu bardzo dużej zawartości kofeiny, kawy nie powinny pić osoby borykające się z nadciśnieniem lub arytmią serca. Spożycie kawy powinni ograniczyć również ludzie mający problemy z żołądkiem lub dwunastnicą. Nie poleca się jej także osobom z zaburzeniami psychicznymi emocjonalnymi, ponieważ może ona wpłynąć na obniżenie ich nastroju. Nadmierne spożycie kawy może doprowadzić do osteoporozy, ponieważ zwiększa ona wydalanie wapnia z organizmu. Osoby mające dietę ubogą w wapń są szczególnie narażone na złamania kości wskutek obniżenia ich twardości. Miłośnicy kawy powinni uzupełniać poziom wapnia np. pijąc mleko. Znacząco obniża też możliwość wchłaniania magnezu o ok. 50-80 proc.
Maksymalna ilość to cztery- pięć filiżanek dziennie. Ważne, by nie przekraczać 650mg.
Negatywne skutki picia herbaty
Napary herbaciane stosowane są w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych. Czarna herbata jest lekiem na biegunkę, niestrawność, mniej skomplikowane zatrucia pokarmowe. Dzięki garbnikom, które mają działanie przeciwbakteryjne, wspomaga leczenie infekcji żołądkowych. Badania wykazują także negatywne skutki picia herbaty, ale dotyczą przypadków spożywania herbaty zbyt mocnej lub w zbyt dużych ilościach. Może ona podrażniać żołądek. Lepiej nie pić herbaty w trakcie posiłków - zawarte w niej fityniany zmniejszają przyswajanie przez organizm żelaza, co wiąże się z ryzykiem wystąpienia anemii, a także powoduje zażółcenie zębów.
Poza tym negatywne skutki nadużywania teiny są takie same jak nadużywanie kofeiny. Dlatego w. Dlatego nie powinno się wypijać więcej niż jeden litr herbaty dziennie.
Kofeina w organizmie
Tempo usuwania kofeiny z organizmu zależy od wielu czynników. Jest szybsze o ok. 20-30 proc. u kobiet niż u mężczyzn, natomiast u pań używających hormonalnych środków antykoncepcyjnych jest dwukrotnie wolniejsze. Czas ten wydłuża się jeszcze u kobiet w ciąży począwszy od trzeciego trymestru. Także z tego względu kobiety ciężarne nie powinny w ogóle pić kawy. Usuwanie kofeiny z krwi przebiega szczególnie wolno u osób ze schorzeniami wątroby, ten organ jest bowiem odpowiedzialny za zmetabolizowanie kawy w organizmie. Interesujący jest fakt, że najszybciej proces usuwania kofeiny przebiega u palaczy - trwa tylko ok. 3 godzin.