Rodzinny projekt
Zestaw do parzenia kawy Slowpresso został wymyślony przez córkę i ojca, Justynę i Stefana. Skąd się wziął pomysł? - Z potrzeby picia dobrej kawy! Dzięki Slowpresso w końcu możemy się napić takiej kawy, jaką lubimy najbardziej. Czyli dużo mocniejszej niż kawy ekspresu przelewowego, o zawiesistej konsystencji, a jednocześnie mającej w smaku wszystkie te ciekawe nuty, słodkości i kwasowości, na których uzyskanie pozwala tylko metoda przelewowa - tłumaczą. Jaka jest kawa ze Slowpresso? - Jej charakterystyczną cechą jest przede wszystkim konsystencja. Zawiesista, gęsta, pełna. Dlatego w nazwie jest “presso”, które pochodzi od włoskiego “espressivo”, czyli wyrazisty. Ta konsystencja jest ważną cechą, taką kawę lubimy, trochę jej nam brakuje w alternatywnych metodach parzenia – dodają autorzy projektu.