Nie tylko do deserów
W wielu sklepach, także internetowych możemy kupić kasztany już ugotowane, nadające się do bezpośredniego spożycia. To nie tylko pyszna przekąska, ale także ciekawy dodatek do drobiu czy dziczyzny albo rozmaitych sałatek (świetnie komponują się np. z kurczakiem, boczkiem, gruszkami, ananasem czy białą kapustą). Można zrobić z nich puree i dodać do ciasta, albo zastosować jako słodki dodatek do dań dla dzieci.
Świetnie nadają się do deserów, np. Mont Blanc, czyli kasztanowego puree z bitą śmietaną, przypominającego z wyglądu ośnieżony alpejski szczyt. Jednym z najbardziej cenionych na świecie słodyczy jest marron glacé - to kasztany, które przez kilka dni są poddawane kandyzacji w jednakowej temperaturze i w różnych stężeniach cukru, następnie po kilkudziesięciu godzinach przerwy polewane cienką warstwą np. czekolady.
W Niemczech jada się chętnie zupę kasztanową. Dużą popularnością cieszy się również, dostępna także w Polsce, mąka kasztanowa, idealna do ciast czy naleśników. W sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy też płatki kasztanowe. Można je bez obaw chrupać jako przekąskę między większymi posiłkami, dosypywać do jogurtu lub dodać do domowej mieszanki musli. Sprawdzą się również w sałatkach i surówkach czy jako element dekoracyjny w deserach.