Kasztany w polskich kuchniach
Kasztany mają słodkawy, lekko orzechowy smak, dzięki czemu znakomicie łączą się z wieloma innymi produktami. W polskich supermarketach coraz częściej możemy kupić świeże owoce drzewa kasztanowego, z których przygotujemy banalnie prostą przekąskę - wystarczy naciąć każdy z nich na krzyż i piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Niektórzy wcześniej obgotowują je w wodzie przez kwadrans. Po upieczeniu obieramy ze skórki i pałaszujemy, gdy jeszcze są ciepłe.
Jeśli kupujemy świeże kasztany, zwracajmy uwagę, czy ich skórka jest lśniąca, pozbawiona przebarwień czy dziurek świadczących o obecności szkodników. Po potrząśnięciu nie powinniśmy usłyszeć grzechoczącego we wnętrzu owocu, co mogłoby świadczyć o jego wysuszeniu.