Kasza gryczana
Powstaje z ziarnek gryki, które są najpierw łuskane, a potem prażone. To doskonale źródło krzemu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania skóry, naczyń krwionośnych i kości. Krzem wchodzi w skład kolagenu - podstawowego białka tkanki łącznej. Niedobór tego elementu powoduje łamliwość paznokci, pogorszenie stanu skóry i włosów, a także zwiększa ryzyko odkładania się płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.
Kasza gryczana bogata jest także w witaminę E, zwaną witaminą młodości. Chroni ona przed przedwczesnym starzeniem się komórek, zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów i wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.
Ten rodzaj kaszy odznacza się również bogactwem białka oraz cennych składników mineralnych, takich jak magnez, cynk, potas, fosfor, mangan, wapń. Ponadto dostarcza kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz witaminy PP. Co ważne, kasza gryczana nie zawiera glutenu, jest więc wskazanym komponentem diety bezglutenowej.
W kaszy tej znajdziemy dużą ilość błonnika pokarmowego, który pobudza perystaltykę jelit, oczyszcza przewód pokarmowy i jest pomocny w problemach z wypróżnianiem. Z tego powodu nie jest jednak polecana osobom cierpiącym na chorobę wrzodową jelit, biegunkową postać zespołu jelita nadwrażliwego czy nowotwór jelita.
Jeśli nie mamy podobnych przeciwwskazań, powinniśmy sięgać po kaszę gryczaną regularnie. Starajmy się wybierać niepaloną, gdyż zawiera ona znacznie więcej składników mineralnych niż wersja palona.