Kasza kuskus zapiekana w papryce
Składniki:
- 2 papryki czerwone,
- szklanka bulionu warzywnego,
- 1/2 szklanki kaszy kuskus,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- pęczek szczypiorku,
- 1/2 pęczka pietruszki,
- 1/2 łyżeczki curry,
- szklanka wody,
- 10 g startego sera żółtego.
Przygotowanie:
Umyte papryki przekrój na pół, oczyść z gniazd nasiennych oraz białych błon i ułóż na wyłożonej folią aluminiową blaszce do pieczenia. Każdą z połówek polej odrobiną oleju, oprósz solą i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut. Zagotuj szklankę bulionu, a następnie zalej nim kuskus, przykryj i poczekaj, aż kasza wchłonie bulion. Kiedy kuskus jest już gotowy, zamieszaj go, dodaj posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, przyprawę curry i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Tak przygotowane nadzienie nakładaj do wcześniej podpieczonych papryk, a na koniec każdą posyp startym serem. Każdą połówkę papryki przykryj folią i ponownie wstaw do piekarnika na 10 minut.