Papryka faszerowana kaszą gryczaną
Składniki:
- 3 czerwone papryki,
- ¾ szklanki kaszy gryczanej,
- 8 suszonych pomidorów w zalewie ziołowej,
- cebula
- ząbek czosnku,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: papryki umyj, odetnij górną część i usuń gniazda nasienne. Lekko posól, popieprz, skrop olejem rzepakowym i ułóż na blaszce wysmarowanej olejem. Wstaw na ok. 50 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. W tym czasie kaszę gryczaną przemyj pod bieżącą wodą na sicie i odsącz, a następnie wsyp do lekko posolonego wrzątku i gotuj przez 15 minut pod przykryciem. Na patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w kostkę suszone pomidory. Dodaj sól i pieprz do smaku i chwilę poduś całość pod przykryciem. Teraz dodaj kaszę gryczaną i poszatkowane 2-3 łyżki natki pietruszki. Tak przygotowanym farszem nadziewaj upieczone papryki i przykryj je pasującymi odciętymi częściami. Faszerowane papryki wstaw do piekarnika na 10 minut i gotowe.
Zobacz także wideo: Zupa z sezonowymi warzywami i kaszą jaglaną