Kasza gryczana w roli głównej. Pyszne dania w prostych przepisach
Tego jeszcze nie jadłeś
Kasza gryczana coraz częściej nazywana polskim superfood – nie bez powodu. Nie tylko jest bardzo zdrowa, ale również świetnie komponuje się z klasycznymi potrawami kuchni polskiej. Ze względu na swoje liczne zalety zasługuje na znacznie więcej niż bycie skromnym dodatkiem do sosu czy mięsa. Co z niej przygotować? Odpowiedź na to pytanie i kilka smakowitych przepisów znajdziecie na kartach tej galerii. Przeczytajcie koniecznie i wykorzystajcie nasze pomysły, bo naprawdę warto.
Składniki:
- 1¾ szklanki prażonej kaszy gryczanej,
- filet z kurczaka,
- 300 g pieczarek,
- 250 g żółtego sera,
- cebula,
- ½ pęczka natki pietruszki,
- 2 jajka,
- 4 łyżki oleju,
- sól, pieprz, ostra i słodka papryka do smaku.
Przygotowanie: kaszę gryczaną przemyj pod bieżącą wodą na sicie i odsącz, a następnie wsyp do lekko posolonego wrzątku i gotuj przez 15 minut pod przykryciem, a następnie zdejmij z ognia. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę, a następnie dopraw do smaku przyprawami, dodaj olej i wszystko wymieszaj. Tak przyprawione mięso usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor i zdejmij z patelni. W tym samym naczyniu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę, a następnie pokrojone pieczarki smaż, aż cała woda wyparuje. Ugotowaną kaszę, mięso, pieczarki i poszatkowaną natkę pietruszki wymieszaj ze sobą i włóż do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Wszystko zalej rozkłóconym jajkiem i posyp tartym żółtym serem. Naczynie żaroodporne wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez ok. 20-25 minut.
Gryczane kotleciki
- ½ szklanki kaszy gryczanej,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- jajko,
- żółtko,
- sól i pieprz do smaku,
- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie: kaszę gryczaną przemyj pod bieżącą wodą na sicie i odsącz, a następnie wsyp do lekko posolonego wrzątku i gotuj przez 15 minut pod przykryciem, a następnie zdejmij z ognia. Po upływie 5 minut zdejmij pokrywkę i ostudź zawartość garnka. Cebulkę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmaż na oleju rzepakowym, a następnie dodaj do kaszy gryczanej. Dodaj przyprawy, całej jajko i żółtko. Wszystko wymieszaj, a z powstałej masy formuj małe kotlety. Smaż każdy przez ok. 7 minut z każdej strony na rozgrzanej patelni. Kiedy są już gotowe, poukładaj je na papierowym ręczniczku, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Kotleciki podawaj jeszcze ciepłe z sosem z grzybów leśnych lub jogurtem naturalnym albo z warzywami ugotowanymi na parze.
Jabłka pieczone z kaszą gryczaną na słodko
- 2 duże jabłka,
- ½ szklanki niepalonej kaszy gryczanej,
- garść orzechów włoskich,
- 2 łyżeczki siemienia lnianego,
- szczypta cynamonu,
- szczypta kardamonu,
- łyżka miodu.
Przygotowanie: jabłka umyj i odetnij górną część, by powstała mała "czapeczka". Wydrąż środki owoców. Kaszę gryczaną przemyj pod bieżącą wodą na sicie i odsącz, a następnie wsyp do lekko posolonego wrzątku i gotuj przez 15 minut pod przykryciem, a następnie zdejmij z ognia. Po upływie 5 minut zdejmij pokrywkę. Wydrążony miąższ bez gniazd nasiennych pokrój w drobną kostkę, wsyp do miseczki, dodaj przyprawy, siemię lniane oraz miód. Taki farsz nałóż do wydrążonych jabłek i przykryj odkrojoną "czapeczką". Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszkę i włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez ok. 20 minut.
Zapiekanka z kaszy gryczanej na słodko
- 2 duże jabłka,
- 2 duże marchewki,
- 50 g startego białego sera
- 4 łyżki słodkiej śmietany 36 proc.,
- szklanka ugotowanej, niepalonej kaszy gryczanej,
- 3 łyżki miodu,
- jajko,
- cynamon do smaku,
- 10 suszonych śliwek,
- olej do smażenia,
- masło do natłuszczenia formy,
- bułka tarta do posypania formy.
Przygotowanie: do ugotowanej kaszy dodaj miód, śmietankę, jajko, cynamon do smaku oraz twaróg i wszystko dokładnie wymieszaj. Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne, marchewki oskrob. Jabłka, marchewki oraz śliwki pokrój w podobnej wielkości kostkę, dodaj do kaszy gryczanej i wymieszaj. Naczynie do zapiekania nasmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Kaszę gryczaną z dodatkami przełóż do naczynia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 minut.
Papryka faszerowana kaszą gryczaną
- 3 czerwone papryki,
- ¾ szklanki kaszy gryczanej,
- 8 suszonych pomidorów w zalewie ziołowej,
- cebula
- ząbek czosnku,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: papryki umyj, odetnij górną część i usuń gniazda nasienne. Lekko posól, popieprz, skrop olejem rzepakowym i ułóż na blaszce wysmarowanej olejem. Wstaw na ok. 50 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. W tym czasie kaszę gryczaną przemyj pod bieżącą wodą na sicie i odsącz, a następnie wsyp do lekko posolonego wrzątku i gotuj przez 15 minut pod przykryciem. Na patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w kostkę suszone pomidory. Dodaj sól i pieprz do smaku i chwilę poduś całość pod przykryciem. Teraz dodaj kaszę gryczaną i poszatkowane 2-3 łyżki natki pietruszki. Tak przygotowanym farszem nadziewaj upieczone papryki i przykryj je pasującymi odciętymi częściami. Faszerowane papryki wstaw do piekarnika na 10 minut i gotowe.
Zobacz także wideo: Zupa z sezonowymi warzywami i kaszą jaglaną