Kasza gryczana w roli głównej. Pyszne dania w prostych przepisach

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 5Tego jeszcze nie jadłeś

Obraz
© iStock.com

Kasza gryczana coraz częściej nazywana polskim superfood – nie bez powodu. Nie tylko jest bardzo zdrowa, ale również świetnie komponuje się z klasycznymi potrawami kuchni polskiej. Ze względu na swoje liczne zalety zasługuje na znacznie więcej niż bycie skromnym dodatkiem do sosu czy mięsa. Co z niej przygotować? Odpowiedź na to pytanie i kilka smakowitych przepisów znajdziecie na kartach tej galerii. Przeczytajcie koniecznie i wykorzystajcie nasze pomysły, bo naprawdę warto.

Składniki:

Przygotowanie: kaszę gryczaną przemyj pod bieżącą wodą na sicie i odsącz, a następnie wsyp do lekko posolonego wrzątku i gotuj przez 15 minut pod przykryciem, a następnie zdejmij z ognia. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę, a następnie dopraw do smaku przyprawami, dodaj olej i wszystko wymieszaj. Tak przyprawione mięso usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor i zdejmij z patelni. W tym samym naczyniu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę, a następnie pokrojone pieczarki smaż, aż cała woda wyparuje. Ugotowaną kaszę, mięso, pieczarki i poszatkowaną natkę pietruszki wymieszaj ze sobą i włóż do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Wszystko zalej rozkłóconym jajkiem i posyp tartym żółtym serem. Naczynie żaroodporne wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez ok. 20-25 minut.

/ 5Gryczane kotleciki

Obraz
© iStock.com
  • ½ szklanki kaszy gryczanej,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • jajko,
  • żółtko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie: kaszę gryczaną przemyj pod bieżącą wodą na sicie i odsącz, a następnie wsyp do lekko posolonego wrzątku i gotuj przez 15 minut pod przykryciem, a następnie zdejmij z ognia. Po upływie 5 minut zdejmij pokrywkę i ostudź zawartość garnka. Cebulkę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmaż na oleju rzepakowym, a następnie dodaj do kaszy gryczanej. Dodaj przyprawy, całej jajko i żółtko. Wszystko wymieszaj, a z powstałej masy formuj małe kotlety. Smaż każdy przez ok. 7 minut z każdej strony na rozgrzanej patelni. Kiedy są już gotowe, poukładaj je na papierowym ręczniczku, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Kotleciki podawaj jeszcze ciepłe z sosem z grzybów leśnych lub jogurtem naturalnym albo z warzywami ugotowanymi na parze.

/ 5Jabłka pieczone z kaszą gryczaną na słodko

Obraz
© iStock.com

Przygotowanie: jabłka umyj i odetnij górną część, by powstała mała "czapeczka". Wydrąż środki owoców. Kaszę gryczaną przemyj pod bieżącą wodą na sicie i odsącz, a następnie wsyp do lekko posolonego wrzątku i gotuj przez 15 minut pod przykryciem, a następnie zdejmij z ognia. Po upływie 5 minut zdejmij pokrywkę. Wydrążony miąższ bez gniazd nasiennych pokrój w drobną kostkę, wsyp do miseczki, dodaj przyprawy, siemię lniane oraz miód. Taki farsz nałóż do wydrążonych jabłek i przykryj odkrojoną "czapeczką". Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszkę i włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez ok. 20 minut.

/ 5Zapiekanka z kaszy gryczanej na słodko

Obraz
© iStock.com
  • 2 duże jabłka,
  • 2 duże marchewki,
  • 50 g startego białego sera
  • 4 łyżki słodkiej śmietany 36 proc.,
  • szklanka ugotowanej, niepalonej kaszy gryczanej,
  • 3 łyżki miodu,
  • jajko,
  • cynamon do smaku,
  • 10 suszonych śliwek,
  • olej do smażenia,
  • masło do natłuszczenia formy,
  • bułka tarta do posypania formy.

Przygotowanie: do ugotowanej kaszy dodaj miód, śmietankę, jajko, cynamon do smaku oraz twaróg i wszystko dokładnie wymieszaj. Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne, marchewki oskrob. Jabłka, marchewki oraz śliwki pokrój w podobnej wielkości kostkę, dodaj do kaszy gryczanej i wymieszaj. Naczynie do zapiekania nasmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Kaszę gryczaną z dodatkami przełóż do naczynia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 minut.

/ 5Papryka faszerowana kaszą gryczaną

Obraz
© 123RF.COM
  • 3 czerwone papryki,
  • ¾ szklanki kaszy gryczanej,
  • 8 suszonych pomidorów w zalewie ziołowej,
  • cebula
  • ząbek czosnku,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: papryki umyj, odetnij górną część i usuń gniazda nasienne. Lekko posól, popieprz, skrop olejem rzepakowym i ułóż na blaszce wysmarowanej olejem. Wstaw na ok. 50 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. W tym czasie kaszę gryczaną przemyj pod bieżącą wodą na sicie i odsącz, a następnie wsyp do lekko posolonego wrzątku i gotuj przez 15 minut pod przykryciem. Na patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w kostkę suszone pomidory. Dodaj sól i pieprz do smaku i chwilę poduś całość pod przykryciem. Teraz dodaj kaszę gryczaną i poszatkowane 2-3 łyżki natki pietruszki. Tak przygotowanym farszem nadziewaj upieczone papryki i przykryj je pasującymi odciętymi częściami. Faszerowane papryki wstaw do piekarnika na 10 minut i gotowe.

Zobacz także wideo: Zupa z sezonowymi warzywami i kaszą jaglaną

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru