Kasza gryczana w roli głównej. Pyszne dania w prostych przepisach
Tego jeszcze nie jadłeś
Zapiekanka z kaszą gryczaną i serem
Składniki:
- 1¾ szklanki prażonej kaszy gryczanej,
- filet z kurczaka,
- 300 g pieczarek,
- 250 g żółtego sera,
- cebula,
- ½ pęczka natki pietruszki,
- 2 jajka,
- 4 łyżki oleju,
- sól, pieprz, ostra i słodka papryka do smaku.
Przygotowanie: kaszę gryczaną przemyj pod bieżącą wodą na sicie i odsącz, a następnie wsyp do lekko posolonego wrzątku i gotuj przez 15 minut pod przykryciem, a następnie zdejmij z ognia. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę, a następnie dopraw do smaku przyprawami, dodaj olej i wszystko wymieszaj. Tak przyprawione mięso usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor i zdejmij z patelni. W tym samym naczyniu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę, a następnie pokrojone pieczarki smaż, aż cała woda wyparuje. Ugotowaną kaszę, mięso, pieczarki i poszatkowaną natkę pietruszki wymieszaj ze sobą i włóż do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Wszystko zalej rozkłóconym jajkiem i posyp tartym żółtym serem. Naczynie żaroodporne wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez ok. 20-25 minut.