Gryczane kotleciki
Składniki:
- ½ szklanki kaszy gryczanej,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- jajko,
- żółtko,
- sól i pieprz do smaku,
- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie: kaszę gryczaną przemyj pod bieżącą wodą na sicie i odsącz, a następnie wsyp do lekko posolonego wrzątku i gotuj przez 15 minut pod przykryciem, a następnie zdejmij z ognia. Po upływie 5 minut zdejmij pokrywkę i ostudź zawartość garnka. Cebulkę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmaż na oleju rzepakowym, a następnie dodaj do kaszy gryczanej. Dodaj przyprawy, całej jajko i żółtko. Wszystko wymieszaj, a z powstałej masy formuj małe kotlety. Smaż każdy przez ok. 7 minut z każdej strony na rozgrzanej patelni. Kiedy są już gotowe, poukładaj je na papierowym ręczniczku, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Kotleciki podawaj jeszcze ciepłe z sosem z grzybów leśnych lub jogurtem naturalnym albo z warzywami ugotowanymi na parze.