Pierogi z kapustą po góralsku
Składniki: 400 g mąki pszennej, 1-2 surowe żółtka, 2 łyżki stopionego masła, letnia przegotowana woda. Farsz: 500 g poszatkowanej białej kapusty, 50 g słoniny, 2 cebule, 300 g bryndzy, 1 jajko, sól i pieprz do smaku.
*Przygotowanie: *mąkę przesiewamy na stolnicę, formujemy kopiec i robimy w nim dołek. Wbijamy żółtka, wlewamy mąkę i wrzucamy szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, dolewając wody. Gładkie i elastyczne owijamy w ściereczkę, aby odpoczęło 30 minut. Kapustę skrapiamy wodą i dusimy w garnku do miękkości. Słoninę stapiamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę i całość razem smażymy. Zarumienione dodajemy do odparowanej kapusty, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Po przestudzeniu masę łączymy z pokruszoną bryndzą, wbijamy jajko, doprawiamy pieprzem, jeśli potrzeba i wyrabiamy masę. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy, wykrawamy kółka, nadziewamy i sklejamy. Gotujemy porcjami w osolonym wrzątku.
POLECAMY: Sekret idealnych naleśników. To proste!