Pierogi ruskie
*Składniki: *400 g mąki, 1 jajko, przegotowana woda, sól. Farsz: 800 g ugotowanych ziemniaków, 200 g białego sera, 2 duże cebule, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka mielonego pieprzu, jajko, sól do smaku.
*Przygotowanie: *ciasto przygotowujemy analogicznie jak do wcześniejszych pierogów z karpiem. Farsz: posiekaną cebulę szklimy na maśle, studzimy. Ziemniaki i ser mielimy, łączymy z jajkiem i cebulą. Doprawiamy pieprzem i solą, dokładnie wyrabiamy masę. Na obsypanej mąką stolnicy formujemy wałek z ciasta, odcinamy 1-centymetrowe plasterki, rozgniatamy i faszerujemy. Dokładnie sklejamy i partiami gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną, wyciągamy je łyżką cedzakową. Smakują doskonale prosto z wody, jak i po odsmażeniu na drugi dzień.
POLECAMY: Sekret idealnych naleśników. To proste!