Ciasto na pierogi - tych błędów nie popełniaj
Pierogi mogą być gotowane, pieczone lub smażone - jak pączki w głębokim tłuszczu. Wszystko zależy od ciasta.
- Idealne ciasto na pierogi to ciasto tłuste, choć to zależy do czego. Pamiętajmy, że w zależności od farszu, który zamykamy w cieście, to powinno być ono różne, bo później determinujemy tym ciastem i jego delikatnością grubość wałkowania. Jeżeli mówimy o farszu na surową rybę, to ciasto musi być cieniutkie, zwięzłe, mniej tłuste i mocniej wypoczęte. Taka mąka z ciepłą wodą to jest obowiązek. Jeśli jednak ciepłą wodę zastąpimy mlekiem, dodamy trochę masła, to takie ciasto idealnie nadaje się do farszu z gotowanych ryb, mięsa, kasz, ziemniaków. Ciasto może być grubsze, a po ugotowaniu będzie super delikatne - wyjaśnia Karol Okrasa.
- W przypadku pierogów pieczonych także trzeba dostosować ciasto do farszu. Jeśli np. pierogi z karpia podajemy z sosem winnym - doskonałe danie na Wigilię - to możemy je równie dobrze podpiec w piekarniku, ale ciasto musi być tłustsze - dodaje szef kuchni.