Jakie pieczywo wybrać? Jak ważna jest jakość mąki?

Cenne rady dietetyka

- Musimy nauczyć się wybierać pieczywo, które ma największą zawartość witamin i składników mineralnych - podkreśliła dietetyk Aneta Łańcuchowska. Jaka mąka jest najzdrowsza? Czy pszenica rzeczywiście jest niedobra dla naszego zdrowia?

Wybierając pieczywo należy kierować się tym, aby składniki, z których jest wypiekane, były jak najmniej przetworzone. Kluczową sprawą jest jakość użytej mąki. Najbardziej wartościowa jest ta o ciemniejszej barwie. W związku z tym faktem powinno się wyeliminować z kuchni gorszą mąkę na rzecz mąki razowej. Niestety, na początku stosowania może nie do końca smakować. Dlatego rodzice powinni zadbać o budowanie świadomości wśród dzieci i od najmłodszych lat przyzwyczajać do jej smaku.

O pszenicy wykorzystywanej do wyrobu pieczywa słyszy się w większości negatywne komentarze. Jednak dotyczą one pszenicy mocno przetworzonej, która traci wartościowe składniki. Wybierając ziarna jak najmniej przerobione dostarczamy organizmowi dużą dawkę błonnika, które daje uczucie sytości. To także źródło witamin z grupy B, która wpływa na koncentrację oraz m.in. żelazo i magnez, dzięki którym możemy cieszyć się ładnymi włosami i paznokciami.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Słodkie domowe trufle

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji