Litewskie Mrowisko
Składniki: 100 g masła, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany, 3 łyżki płynnego miodu, 3 łyżeczki domowego cukru waniliowego (lub opakowanie cukru wanilinowego). Ciasto: 3 pełne szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 żółtek, 1 jajko, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka śmietany, 1 łyżka masła, 3 łyżki spirytusu. Tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie: masło na syrop rozpuścić w garnuszku z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać miód i śmietanę, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Składniki na ciasto łączymy, dokładnie zagniatając masę - musi być miękka i elastyczna. Następnie ubijać ją wałkiem ok. 5 minut. W szerszym garnku rozgrzać olej. Ciasto rozwałkować cienko i wykrawać paski (według oryginalnej receptury specjalną falowaną wykrawaczką), a następnie wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Wykładać na papierowe ręczniki, aby odsączyć ciasto. Po przestudzeniu układać warstwami na talerzu, oblewając syropem i tworząc "mrowisko".