Sernik z kąpieli wodnej
Sernik to jeden z najczęściej trafiających na nasze stoły wypieków. Serniki bywają różne - zbite i niewysokie albo puszyste i pięknie wyrośnięte. Na kruchym spodzie, z polewą, owocami, bakaliami, pieczone w piekarniku albo robione na zimno. Wydawać by się mogło, że skoro to pospolity przysmak, nie powinno być problemu z jego upieczeniem. A jednak bywa z tym różnie. Niektóre serniki rosną zbyt mocno i szybko opadają. Inne pękają. Zdarza się również, że okazują się zbyt suche.
Co zrobić, żeby nigdy po wyjęciu sernika z pieca nigdy nie mieć przykrej niespodzianki? Zastosować kąpiel wodną! To technika, z której korzystają najlepsi szefowie kuchni. Nieprzypadkowo - dzięki niej sernik jest po upieczeniu idealny, ma właściwą strukturę, wysokość, smak. W kąpieli wodnej możemy też piec mięsne i roślinne pasztety. Będą wilgotne, kruche i nie popękają.