Właściwości suszonych owoców
Obecnie raczej nie przywiązujemy do tego większego znaczenia, ale dla naszych przodków suszone owoce miały symboliczne znacznie: śliwki odpędzały złe moce, jabłka zapewniały miłość, zdrowie i pokój, natomiast gruszkom przypisywano długowieczność. Jednak nawet obdarte z magii wykazują bardzo cenne właściwości, ponieważ owoce po ususzeniu stają się skoncentrowanym źródłem składników odżywczych, m.in. potasu (dotlenia mózg, poprawia koncentrację oraz procesy myślowe), magnezu (chroni serce i układ nerwowy), żelaza (podstawowy składnik hemoglobiny, odpowiadający m.in. za przechowywanie i transportowanie tlenu w czerwonych krwinkach) oraz miedzi (reguluje aktywność wielu enzymów). Dostarczają również solidnej dawki witaminy K, niezbędnej do prawidłowej pracy wątroby.
Suszone owoce, zwłaszcza śliwki, to skarbnica błonnika, który pęcznieje w przewodzie pokarmowym i wypełnia żołądek, na długi czas zapewniając uczucie sytości. Przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania jelit, ale także sprzyjają odchudzaniu – badania naukowe wykazały związek między wyższym spożyciem suszonych owoców a niższym BMI i obwodem talii, oraz rzadszym występowaniem otyłości brzusznej. Pomagają w zwiększeniu gęstości mineralnej kośćca (ważne dla kobiet w wieku pomenopauzalnym) i ograniczają szkodliwą aktywność wolnych rodników, ponieważ suszenie zwiększa koncentrację antyoksydacyjnych związków fenolowych.