Juha, czyli łemkowski kompot z suszu. Pyszne Smaki Polski

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 5Wigilijny napój obowiązkowy

Obraz
© iStock.com

Jest słodkawy i kwaskowaty, a w jego zapachu przebija śliwkowy aromat. Podając ten pyszny napój podczas wigilijnej wieczerzy, prawdopodobnie nawet nie wiemy, że recepturę zawdzięczamy Łemkom, czyli bardzo ciekawej mniejszości etnicznej wywodzącej się z terenów Beskidu Niskiego, gdzie kompot z suszonych owoców był spożywany nie tylko od święta. W cyklu "Smaki Polski" zdradzamy sekrety tego napoju.

Łemkowie to górale, którzy zamieszkiwali tereny wzdłuż główniej linii Karpat – po polskiej stronie przede wszystkim Beskid Niski i Sądecki, a także Bieszczady, zaś po słowackiej – pas Beskidów. Prawdopodobnie przybyli tam już w średniowieczu, na fali migracji plemion wołoskich z obszaru dzisiejszej Rumunii. Zajmowali się przede wszystkim hodowlą owiec i uprawą roli, pielęgnując tradycje oraz oryginalny język.

Po II wojnie światowej Łemkowie zostali przymusowo wysiedleni z ojczystej ziemi przez władze komunistyczne w ramach akcji „Wisła”. Duża część tej społeczności trafiła na terytorium radzieckiej Ukrainy, mniejsze grupy przeniesiono do różnych miejscowości północnej i zachodniej Polski, zwłaszcza Dolnego Śląska. Mimo prześladowań oraz prób zniszczenia tożsamości narodowej Łemkowie pozostali wierni językowi, kulturze i tradycjom, także kulinarnym.

/ 5Kompot – nie tylko od święta

Obraz
© Fotolia

Kuchnia łemkowska od wieków była prosta, ale jednocześnie oryginalna. Niemal w każdym góralskim gospodarstwie znajdował się mniejszy lub większy sad, zaś świeże owoce były powszechnie spożywane podczas prac polowych. Część zbiorów przechowywano również w ziemiankach i piwnicach, popularnym sposobem konserwacji jabłek, śliwek czy gruszek było suszenie. Początkowo wykorzystywano do tego celu słońce i wiatr, z biegiem czasu także kotliny (specjalnie przygotowane palenisko) oraz piece.

Tak przetworzone owoce wykorzystywano w okresie jesienno-zimowym w rozmaitych potrawach. Najchętniej przyrządzano z nich kompot, zwany przez Łemków juhą. Napój podawano na co dzień, zwykle do obiadu, ale z czasem stał się jednym z obowiązkowych składników jadłospisu wigilijnej wieczerzy.

"Na Boże Narodzenie (na Swiat’ Weczir) wariut 12 straw, tj. kapustu, pszenyciu (nie zaś kutia)
z medom, pidpinky (grzyby)
, h’ołubci (w kapuścianym liściu zwita kasza, kartofle, krupy, bubelky lub kyselycia), porohy (z kapustu, z bulamy), kyselyciu (z mąki żur), horach, sylci (ryby, [tj.] śledzie), hruszky i jabłka suszyni (gotują rano, a potem tę wodę z tego pjut), horiłku z Medom (…)" – pisał Oskar Kolberg.

Łemkowie, których w drugiej połowie XX wieku siłą rozproszono po całej Polsce, upowszechnili tradycję spożywania juhy w Wigilię. Dziś w większości polskich domów trudno sobie wyobrazić Boże Narodzenie bez tego pysznego, ale i zdrowego napoju.

/ 5Właściwości suszonych owoców

Obraz
© Fotolia

Obecnie raczej nie przywiązujemy do tego większego znaczenia, ale dla naszych przodków suszone owoce miały symboliczne znacznie: śliwki odpędzały złe moce, jabłka zapewniały miłość, zdrowie i pokój, natomiast gruszkom przypisywano długowieczność. Jednak nawet obdarte z magii wykazują bardzo cenne właściwości, ponieważ owoce po ususzeniu stają się skoncentrowanym źródłem składników odżywczych, m.in. potasu (dotlenia mózg, poprawia koncentrację oraz procesy myślowe), magnezu (chroni serce i układ nerwowy), żelaza (podstawowy składnik hemoglobiny, odpowiadający m.in. za przechowywanie i transportowanie tlenu w czerwonych krwinkach) oraz miedzi (reguluje aktywność wielu enzymów). Dostarczają również solidnej dawki witaminy K, niezbędnej do prawidłowej pracy wątroby.

Suszone owoce, zwłaszcza śliwki, to skarbnica błonnika, który pęcznieje w przewodzie pokarmowym i wypełnia żołądek, na długi czas zapewniając uczucie sytości. Przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania jelit, ale także sprzyjają odchudzaniu – badania naukowe wykazały związek między wyższym spożyciem suszonych owoców a niższym BMI i obwodem talii, oraz rzadszym występowaniem otyłości brzusznej. Pomagają w zwiększeniu gęstości mineralnej kośćca (ważne dla kobiet w wieku pomenopauzalnym) i ograniczają szkodliwą aktywność wolnych rodników, ponieważ suszenie zwiększa koncentrację antyoksydacyjnych związków fenolowych.

/ 5Jak kupić suszone owoce?

Obraz
© Shutterstock.com

Na cenne właściwości juhy, czyli kompotu z suszonych owoców, wpływa oczywiście dobór odpowiednich produktów. Powinny one pochodzić ze sprawdzonego źródła, lepiej też unikać przysmaków konserwowanych w związkach siarki (na etykiecie pojawia się wówczas informacja: "zawiera E220", "zawiera dwutlenek siarki", "zawiera siarczany (siarczyny)", "konserwowany siarką", "konserwowany bezwodnikiem kwasu siarkowego"), ponieważ ich nadmiar może wywołać nudności, wymioty, bóle głowy, a nawet nasilenie objawów astmy.

/ 5Jak przygotować łemkowski kompot?

Obraz
© iStock.com

Najlepiej zacząć przyrządzanie kilka dni przed Wigilią, dzięki czemu napój zdąży nabrać głębszego oraz intensywniejszego smaku. Pół kilograma suszonych jabłek, gruszek i śliwek zalewamy trzema litrami wody i odstawiamy na przynajmniej 24 godziny. Po tym czasie gotujemy (nie zmieniając wody!) i dosładzamy szklaną cukru (można dodać go mniej, bo prawdziwa juha nie powinna być przesadnie słodka). Zwolennicy kulinarnych eksperymentów mogą pogłębić i uatrakcyjnić smak kompotu miodem, cynamonem, goździkami, rodzynkami, imbirem lub pokrojonymi ze skórką pomarańczami. Wszystko zależy do indywidualnych upodobań.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce