Juha, czyli łemkowski kompot z suszu. Pyszne Smaki Polski

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 5Wigilijny napój obowiązkowy

Obraz
© iStock.com

Jest słodkawy i kwaskowaty, a w jego zapachu przebija śliwkowy aromat. Podając ten pyszny napój podczas wigilijnej wieczerzy, prawdopodobnie nawet nie wiemy, że recepturę zawdzięczamy Łemkom, czyli bardzo ciekawej mniejszości etnicznej wywodzącej się z terenów Beskidu Niskiego, gdzie kompot z suszonych owoców był spożywany nie tylko od święta. W cyklu "Smaki Polski" zdradzamy sekrety tego napoju.

Łemkowie to górale, którzy zamieszkiwali tereny wzdłuż główniej linii Karpat – po polskiej stronie przede wszystkim Beskid Niski i Sądecki, a także Bieszczady, zaś po słowackiej – pas Beskidów. Prawdopodobnie przybyli tam już w średniowieczu, na fali migracji plemion wołoskich z obszaru dzisiejszej Rumunii. Zajmowali się przede wszystkim hodowlą owiec i uprawą roli, pielęgnując tradycje oraz oryginalny język.

Po II wojnie światowej Łemkowie zostali przymusowo wysiedleni z ojczystej ziemi przez władze komunistyczne w ramach akcji „Wisła”. Duża część tej społeczności trafiła na terytorium radzieckiej Ukrainy, mniejsze grupy przeniesiono do różnych miejscowości północnej i zachodniej Polski, zwłaszcza Dolnego Śląska. Mimo prześladowań oraz prób zniszczenia tożsamości narodowej Łemkowie pozostali wierni językowi, kulturze i tradycjom, także kulinarnym.

/ 5Kompot – nie tylko od święta

Obraz
© Fotolia

Kuchnia łemkowska od wieków była prosta, ale jednocześnie oryginalna. Niemal w każdym góralskim gospodarstwie znajdował się mniejszy lub większy sad, zaś świeże owoce były powszechnie spożywane podczas prac polowych. Część zbiorów przechowywano również w ziemiankach i piwnicach, popularnym sposobem konserwacji jabłek, śliwek czy gruszek było suszenie. Początkowo wykorzystywano do tego celu słońce i wiatr, z biegiem czasu także kotliny (specjalnie przygotowane palenisko) oraz piece.

Tak przetworzone owoce wykorzystywano w okresie jesienno-zimowym w rozmaitych potrawach. Najchętniej przyrządzano z nich kompot, zwany przez Łemków juhą. Napój podawano na co dzień, zwykle do obiadu, ale z czasem stał się jednym z obowiązkowych składników jadłospisu wigilijnej wieczerzy.

"Na Boże Narodzenie (na Swiat’ Weczir) wariut 12 straw, tj. kapustu, pszenyciu (nie zaś kutia)
z medom, pidpinky (grzyby)
, h’ołubci (w kapuścianym liściu zwita kasza, kartofle, krupy, bubelky lub kyselycia), porohy (z kapustu, z bulamy), kyselyciu (z mąki żur), horach, sylci (ryby, [tj.] śledzie), hruszky i jabłka suszyni (gotują rano, a potem tę wodę z tego pjut), horiłku z Medom (…)" – pisał Oskar Kolberg.

Łemkowie, których w drugiej połowie XX wieku siłą rozproszono po całej Polsce, upowszechnili tradycję spożywania juhy w Wigilię. Dziś w większości polskich domów trudno sobie wyobrazić Boże Narodzenie bez tego pysznego, ale i zdrowego napoju.

/ 5Właściwości suszonych owoców

Obraz
© Fotolia

Obecnie raczej nie przywiązujemy do tego większego znaczenia, ale dla naszych przodków suszone owoce miały symboliczne znacznie: śliwki odpędzały złe moce, jabłka zapewniały miłość, zdrowie i pokój, natomiast gruszkom przypisywano długowieczność. Jednak nawet obdarte z magii wykazują bardzo cenne właściwości, ponieważ owoce po ususzeniu stają się skoncentrowanym źródłem składników odżywczych, m.in. potasu (dotlenia mózg, poprawia koncentrację oraz procesy myślowe), magnezu (chroni serce i układ nerwowy), żelaza (podstawowy składnik hemoglobiny, odpowiadający m.in. za przechowywanie i transportowanie tlenu w czerwonych krwinkach) oraz miedzi (reguluje aktywność wielu enzymów). Dostarczają również solidnej dawki witaminy K, niezbędnej do prawidłowej pracy wątroby.

Suszone owoce, zwłaszcza śliwki, to skarbnica błonnika, który pęcznieje w przewodzie pokarmowym i wypełnia żołądek, na długi czas zapewniając uczucie sytości. Przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania jelit, ale także sprzyjają odchudzaniu – badania naukowe wykazały związek między wyższym spożyciem suszonych owoców a niższym BMI i obwodem talii, oraz rzadszym występowaniem otyłości brzusznej. Pomagają w zwiększeniu gęstości mineralnej kośćca (ważne dla kobiet w wieku pomenopauzalnym) i ograniczają szkodliwą aktywność wolnych rodników, ponieważ suszenie zwiększa koncentrację antyoksydacyjnych związków fenolowych.

/ 5Jak kupić suszone owoce?

Obraz
© Shutterstock.com

Na cenne właściwości juhy, czyli kompotu z suszonych owoców, wpływa oczywiście dobór odpowiednich produktów. Powinny one pochodzić ze sprawdzonego źródła, lepiej też unikać przysmaków konserwowanych w związkach siarki (na etykiecie pojawia się wówczas informacja: "zawiera E220", "zawiera dwutlenek siarki", "zawiera siarczany (siarczyny)", "konserwowany siarką", "konserwowany bezwodnikiem kwasu siarkowego"), ponieważ ich nadmiar może wywołać nudności, wymioty, bóle głowy, a nawet nasilenie objawów astmy.

/ 5Jak przygotować łemkowski kompot?

Obraz
© iStock.com

Najlepiej zacząć przyrządzanie kilka dni przed Wigilią, dzięki czemu napój zdąży nabrać głębszego oraz intensywniejszego smaku. Pół kilograma suszonych jabłek, gruszek i śliwek zalewamy trzema litrami wody i odstawiamy na przynajmniej 24 godziny. Po tym czasie gotujemy (nie zmieniając wody!) i dosładzamy szklaną cukru (można dodać go mniej, bo prawdziwa juha nie powinna być przesadnie słodka). Zwolennicy kulinarnych eksperymentów mogą pogłębić i uatrakcyjnić smak kompotu miodem, cynamonem, goździkami, rodzynkami, imbirem lub pokrojonymi ze skórką pomarańczami. Wszystko zależy do indywidualnych upodobań.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości