Juha, czyli łemkowski kompot z suszu. Pyszne Smaki Polski
Wigilijny napój obowiązkowy
Łemkowie to górale, którzy zamieszkiwali tereny wzdłuż główniej linii Karpat – po polskiej stronie przede wszystkim Beskid Niski i Sądecki, a także Bieszczady, zaś po słowackiej – pas Beskidów. Prawdopodobnie przybyli tam już w średniowieczu, na fali migracji plemion wołoskich z obszaru dzisiejszej Rumunii. Zajmowali się przede wszystkim hodowlą owiec i uprawą roli, pielęgnując tradycje oraz oryginalny język.
Po II wojnie światowej Łemkowie zostali przymusowo wysiedleni z ojczystej ziemi przez władze komunistyczne w ramach akcji „Wisła”. Duża część tej społeczności trafiła na terytorium radzieckiej Ukrainy, mniejsze grupy przeniesiono do różnych miejscowości północnej i zachodniej Polski, zwłaszcza Dolnego Śląska. Mimo prześladowań oraz prób zniszczenia tożsamości narodowej Łemkowie pozostali wierni językowi, kulturze i tradycjom, także kulinarnym.