Obłędna tarta z jeżynami
Składniki: 250 g mąki, 60 g cukru pudru, 120 g masła, 1 jajko, 70 g cukru kryształu, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 250 ml maślanki, 500 g jeżyn
Przygotowanie: z mąki pszennej, masła i cukru pudru wyrabiamy ciasto, po czym wykładamy na blaszce do tarty i wstawiamy na 40 minut do lodówki. Część ciasta odkładamy. Miksujemy jajko, cukier i mąkę ziemniaczaną. Następnie łączmy z maślanką. Schłodzone ciasto przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Zdejmujemy folię i wlewamy masę do formy. Do środka wkładamy jeżyny. Całość przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy ok. 45 minut.