Zrób to sam
Sierpień to miesiąc, w którym triumfy świecą jeżyny. Wyrazisty słodko-kwaśny smak tych niewielkich owoców świetnie sprawdza się w letnich deserach. Nie masz pomysłu jak je wykorzystać w kuchni? Nic straconego. Zapraszamy do naszej galerii inspiracji.
Rozpływające się w ustach jeżynowe crumble
Składniki: 100 g masła, 200 g mąki pszennej, 70 g cukru kryształu, cukier puder
Przygotowanie: masło, cukier kryształ i mąkę ugniatamy przez kilka minut, aż wyrobimy kruszonkę. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem, po czym wsypujemy do niej jeżyny i posypujemy cukrem pudrem. Całość przykrywamy wyrobioną wcześniej kruszonką. Pieczemy ok. 25 minut.
Lekkie jeżynowo-bananowe smoothie
Składniki: 200 g jeżyn, 1 banan, 250 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżki miodu
Przygotowanie: jeżyny i pokrojonego banana miksujemy. Następnie wlewamy jogurt naturalny i miód. Całość mieszamy, aż do momentu gdy składniki połączą się.
Puszysty sernik z jeżynami
Składniki: 220 g herbatników, 2 łyżki miodu, 200 g masła, 250 g białej czekolady, 500 g twarogu, 100 ml śmietany kremówki, 1 łyżka żelatyny, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny, jeżyny.
Przygotowanie: herbatniki kruszymy w misce i dodajemy do nich 100 g rozpuszczonego masła i miód. Całość mieszamy. Jednolitą masę wykładamy na spód tortownicy. Wkładamy na 10 minut do lodówki. Ser miksujemy z cukrem, sokiem z cytryny, rozpuszczoną czekoladą i żelatyną. Następnie mieszamy z ubitą kremówką. Masę serową wlewamy na przygotowany spód z herbatników. Wkładamy do lodówki na ok. 45 minut, po czym dekorujemy jeżynami i chłodzimy ok. 90 minut.
Idealna przekąska - muffiny z jeżynami
Składniki: *1 jajko, 250 ml mleka, 50 ml oleju, 250 g mąki, 200 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g jeżyn
*Przygotowanie: Składniki mokre (mleko, olej, jajko) mieszamy w misce. W drugiej łączymy składniki suche (cukier, mąka, proszek do pieczenia). Następnie składniki mokre wlewamy do suchych i łączymy. Na koniec dodajemy jeżyny i delikatnie mieszamy. Ciasto wkładamy do foremek do wysokości 3/4. Pieczemy ok. 25 minut.
Obłędna tarta z jeżynami
Składniki: 250 g mąki, 60 g cukru pudru, 120 g masła, 1 jajko, 70 g cukru kryształu, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 250 ml maślanki, 500 g jeżyn
Przygotowanie: z mąki pszennej, masła i cukru pudru wyrabiamy ciasto, po czym wykładamy na blaszce do tarty i wstawiamy na 40 minut do lodówki. Część ciasta odkładamy. Miksujemy jajko, cukier i mąkę ziemniaczaną. Następnie łączmy z maślanką. Schłodzone ciasto przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Zdejmujemy folię i wlewamy masę do formy. Do środka wkładamy jeżyny. Całość przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy ok. 45 minut.