Cytryna chroni przed infekcjami
Należy do owoców cytrusowych bogatych w witaminy. Sok i miąższ z jednej stugramowej cytryny zawiera 70 gramów witaminy C, czyli tyle, ile wynosi dzienne zapotrzebowanie organizmu dorosłego człowieka. Cytryna słusznie cieszy się opinią produktu bardzo zdrowego. Jej sok przede wszystkim chroni przed infekcjami. Jest również lekiem na nadciśnienie, kruchość naczyń krwionośnych, stany gorączkowe, osłabienie, brak łaknienia, zapalenie oskrzeli, astmę, uporczywe bóle głowy czy anemię. Dla osób gorączkujących, wymiotujących i mających krwotoki wskazana jest cytronada. Aby ją przygotować, należy pokroić cytrynę na plasterki i wrzucić do wody lub dać sok z cytryny do pół szklanki wody osłodzonej. Kuracja z soku z cytryny pomaga też rozpuścić kamienie żółciowe.
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl