Jedzenie, które może leczyć
To, co trafia na nasz talerz, powinno nie tylko smakować, ale również korzystnie wpływać na zdrowie. Które produkty działają jak naturalne lekarstwa?
To, co trafia na nasz talerz, powinno nie tylko smakować, ale również korzystnie wpływać na zdrowie. Które produkty działają jak naturalne lekarstwa?
Drób chroni przed rakiem
Do takich wniosków doszli uczeni ze Szkoły Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Harvarda (Stany Zjednoczone). Naukowcy odkryli, że jedzenie drobiu chroni przed rozwojem raka jelita grubego. Zasada ta ma szczególne znaczenie w przypadku młodych osób. Zdaniem amerykańskich ekspertów kobiety, które w dzieciństwie często spożywały mięso drobiowe, w dużym stopniu uchroniły się przed zachorowaniem na raka jelita. Eksperci dowiedli także, że jedzenie drobiu aż o 50 proc. obniża ryzyko wystąpienia raka odbytu. Odkrycie amerykańskich specjalistów jest cenne, ponieważ w Polsce rak jelita grubego zajmuje drugie miejsce - po raku płuc - wśród przyczyn zgonów na nowotwory złośliwe.
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl