Proste zasady hodowania
Kiełki dostępne są przez cały rok. Otrzymuje się w bardzo prosty sposób: wystarczy, byśmy nasionku zapewnili warunki w postaci pokojowej temperatury i odpowiedniej dawki wilgoci, a zacznie kiełkować. Rosną od dwóch do pięciu dni; z reguły zbiera się je między trzecim a czwartym dniem kiełkowania. Kiełki potrzebują sporo wody, ale nie mogą być mokre. Warto skorzystać np. z kiełkownicy, czyli specjalnego naczynia do siewu nasion. Do kiełkowania zawsze używamy nasion specjalnie w tym celu hodowanych - będziemy mieć wtedy gwarancję, że są one w pełni zdolne do kiełkowania i nie były poddawane żadnej obróbce chemicznej.
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl
Przy pisaniu artykułu korzystałam z:
"Kiełki. Żywność i lek w naszej kuchni", Maren Bustorf-Hirsch, Oficyna Wydawnicza Interspar, Warszawa 2007