Ciasto jarzębinowe
Do wypieków najczęściej używamy dżemów lub konfitur z jarzębiny. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zrobić to inaczej. Na nasze ciasto potrzebne nam będą: dwie szklanki mąki, trzy łyżki masła, szklanka mleka, trzy jajka, cztery łyżki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, dwie szklanki jarzębiny, jabłko, cynamon i szczypta soli. Najpierw wrzucamy do małego rondelka jarzębinę, zasypujemy kilkoma łyżkami cukru i smażymy przez około 15 minut. W misce rozcieramy na gładko masło z cukrem, dodajemy kolejno jajka i nadal ucieramy. Następnie dodajemy jarzębinę (wraz z sokiem), cynamon, mleko, proszek do pieczenia sól i mąkę. Cały czas mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę jabłko. Masę przelewamy do formy (najlepiej keksówki) i pieczemy około 40 minut w temp. 170 stopni C.