Jarzębina: czerwone korale w kuchni
Owoc na odporność i nie tylko
Październik to najlepszy miesiąc, by wypełnić naszą spiżarnię produktami z jarzębiny. W tym miesiącu czerwone owoce są już dojrzałe, pełne smaku i witamin, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by je zbierać.
Październik to najlepszy miesiąc, by wypełnić naszą spiżarnię produktami z jarzębiny. W tym miesiącu czerwone owoce są już dojrzałe, pełne smaku i witamin, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by je zbierać. Owoce jarzębiny zawierają mnóstwo witaminy C, składników mineralnych, są darmowe i bardzo zdrowe. Trzeba jednak poddać je obróbce cieplnej, bo surowe mogą być szkodliwe. Przygotowując dania i przetwory z jarzębiny pamiętajmy również o tym, by owoce przemrozić przez kilka dni w zamrażalniku: stracą wtedy goryczkę, która niektórym osobom może przeszkadzać.