Jarzębina: czerwone korale w kuchni

Październik to najlepszy miesiąc, by wypełnić naszą spiżarnię produktami z jarzębiny. W tym miesiącu czerwone owoce są już dojrzałe, pełne smaku i witamin, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by je zbierać.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 7Owoc na odporność i nie tylko

Obraz
© 123RF.COM

Październik to najlepszy miesiąc, by wypełnić naszą spiżarnię produktami z jarzębiny. W tym miesiącu czerwone owoce są już dojrzałe, pełne smaku i witamin, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by je zbierać. Owoce jarzębiny zawierają mnóstwo witaminy C, składników mineralnych, są darmowe i bardzo zdrowe. Trzeba jednak poddać je obróbce cieplnej, bo surowe mogą być szkodliwe. Przygotowując dania i przetwory z jarzębiny pamiętajmy również o tym, by owoce przemrozić przez kilka dni w zamrażalniku: stracą wtedy goryczkę, która niektórym osobom może przeszkadzać.

/ 7Sok z jarzębiny

Obraz
© Shutterstock.com

Dwa kilogramy obranych z łodyżek i umytych owoców jarzębiny mrozimy przez dwa dni. Następnie przekładamy do dużego garnka i zalewamy dwoma litrami wody. Gotujemy około godziny, aż owoce się rozpadną. Następnie przy użyciu blendera rozcieramy owoce, a masę odciskamy przez sito lub bawełnianą ściereczkę. Otrzymany sok wlewamy do garnka, dodajemy 1,5 kilograma cukru i gotujemy, aż cukier dokładnie się rozpuści. Sok przelewamy do butelek, które pasteryzujemy w temperaturze około 80 stopni C. Przechowujemy w ciemnym miejscu lub w lodówce. Jest doskonałym dodatkiem do herbaty lub ponczów.

/ 7Dżem jarzębinowy

Obraz
© Shutterstock.com

Żeby przygotować dżem z jarzębiny potrzebne nam będą: dwa kilogramy jarzębiny, kilogram jabłek, dwa kilogramy cukru, dwie szklanki wody, sok z cytryny (około pół szklanki). Owoce jarzębiny i obrane ze skórki, pokrojone jabłka wrzucamy do garnka, dolewamy wodę i gotujemy do momentu, aż owoce zaczną się rozpadać. Dodajemy sok z cytryny i cukier. Gotujemy, mieszając, aż dżem stanie się szklisty i niezbyt płynny. Przelewamy do małych słoiczków, odwracamy je zakrętką do dołu i pozostawiamy do wystygnięcia.

/ 7Jarzębina do mięs

Obraz
© 123RF.COM

Nie tylko borówki, żurawiny czy porzeczki mogą być składnikiem owocowych sosów do mięs. Jarzębina także sprawdza się w tej roli doskonale. Potrzebujemy: dwa kilogramy zamrożonej jarzębiny, dwie gruszki, kawałek imbiru (około dwa centymetry), kawałek kory cynamonu, pieprz, trzy szklanki cukru. Owoce wraz z cukrem wrzucamy do garnka i gotujemy na bardzo małym ogniu. Gdy zacznie się wydzielać sok, dodajemy pokrojone w kosteczkę gruszki, przyprawy i nadal gotujemy, mieszając, przez około godzinę. Przekładamy do słoiczków i używamy jako dodatek do pieczeni, kaczki, gęsi, a nawet kurczaka.

/ 7Nalewka jarzębinowa

Obraz
© 123RF.COM

Miłośnicy przetworów nie mogą zapomnieć również o nalewce z jarzębiny. Ten tradycyjnie polski napitek, dodany do herbaty, postawi na nogi nawet podczas największego przeziębienia. Nalewka może być też składnikiem ponczu, którym nasączamy biszkopt na tort lub inne ciasta. Umyte owoce jarzębiny przelewamy wrzątkiem. Wrzucamy je do dużego słoja, dodajemy sok z jednej cytryny i około kilograma cukru. Zalewamy litrem płynu przygotowanego z połowy litra dobrej wody mineralnej i połowy litra spirytusu. Słój odstawiamy w ciemne miejsce. Po około miesiącu zlewamy dokładnie płyn znad owoców do nowego słoja, a owoce zalewamy znów litrem mieszanki wody i spirytusu. Po kolejnym miesiącu znów zlewamy płyn znad owoców, łączymy z poprzednim i rozlewamy do butelek.

/ 7Ciasto jarzębinowe

Obraz
© Shutterstock.com

Do wypieków najczęściej używamy dżemów lub konfitur z jarzębiny. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zrobić to inaczej. Na nasze ciasto potrzebne nam będą: dwie szklanki mąki, trzy łyżki masła, szklanka mleka, trzy jajka, cztery łyżki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, dwie szklanki jarzębiny, jabłko, cynamon i szczypta soli. Najpierw wrzucamy do małego rondelka jarzębinę, zasypujemy kilkoma łyżkami cukru i smażymy przez około 15 minut. W misce rozcieramy na gładko masło z cukrem, dodajemy kolejno jajka i nadal ucieramy. Następnie dodajemy jarzębinę (wraz z sokiem), cynamon, mleko, proszek do pieczenia sól i mąkę. Cały czas mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę jabłko. Masę przelewamy do formy (najlepiej keksówki) i pieczemy około 40 minut w temp. 170 stopni C.

/ 7Kisiel jarzębinowy

Obraz
© Shutterstock.com

I na koniec bardzo smaczny deser. Do przygotowania kisielu potrzebujemy: dwie szklanki soku z jarzębiny, dwie łyżki mąki ziemniaczanej, szklankę wody i łyżkę cukru pudru. Sok podgrzewamy w rondelku. W małej ilości wody rozpuszczamy mąkę i dodajemy do soku. Następnie dolewamy wodę, dosypujemy cukier puder i wszystko gotujemy na małym ogniu dokładnie mieszając. Przelewamy do miseczek i posypujemy zmielonymi orzechami.

Agata Dudkiewicz/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja