Przepisy tradycyjne
Województwo podkarpackie ma gołąbki z Nowego Sioła, które mają kształt lekko spłaszczonego, podłużnego walca. Gołąbki z Nowego Sioła to tradycyjna potrawa przyrządzana na Podkarpaciu o smaku lekko kwaśnej kapusty i kaszy jęczmiennej. Na stronie ministerstwa można się dowiedzieć, że niepowtarzalny aromat podkarpackie gołąbki zawdzięczają liściom kiszonej kapusty, w które po obgotowaniu zawijany jest farsz (kapustę kisi się w dębowych beczkach, a między warstwy wkłada całe główki kapusty). Do wykonania nadzienia potrzebna jest zaparzona kasza jęczmienna, starte na drobnych oczkach surowe ziemniaki oraz przyrumieniona cebulka. Jako przyprawy stosuje się sól i pieprz.
Gołąbki z Nowego Sioła wypieka się w piecu chlebowym i podaje na gorąco ze skwarkami z wędzonej słoniny. Dawniej potrawę serwowano podczas wesel jako jedno z dań głównych; wypieczone w piątek gołąbki pozostawały w piecu przez całą noc, żeby ciepłe mogły zostać podane gościom następnego dnia. Obecnie gołąbki z Nowego Sioła goszczą na stołach w dni powszednie, a szczególnie w piątki - jako potrawa jarska.
Co warto wiedzieć o kluskach śląskich?