Przepisy tradycyjne
Na liście produktów tradycyjnych resortu rolnictwa są pomorskie gołąbki z pęczaku z grzybami. Przepis na farsz z kaszy i grzybów owinięty liśćmi białej kapusty został przeniesiony na Żuławy po 1945 roku wraz z napływem ludności z terenów Polski południowo-wschodniej i centralnej. Potrawa szybko zyskała uznanie, ponieważ była tania i prosta w przygotowaniu, a składniki powszechnie dostępne. Podawano ją na wigilijną kolację.
Resort rolnictwa opisuje: "Przygotowany farsz z suszonych grzybów (wcześniej namoczonych i drobno posiekanych) oraz uprażonej kaszy należało zwinąć w uprzednio sparzone liście kapusty. Następnie po obsmażeniu na patelni, układano je w brytfannie i zapiekano w piekarniku. Od ponad 30 lat potrawa ta pojawia się jako regionalny specjał podczas różnych lokalnych uroczystości np. dożynek, festynów, spotkań opłatkowych. Obecnie ceniona jest także jako danie bezmięsne w kuchni wegetariańskiej".
Co warto wiedzieć o kluskach śląskich?