Gołąbki z mięsa i ryżu
Przepis z książki Danuty i Henryka Dębskich "Ilustrowana kuchnia polska".
Składniki: główka białej kapusty, 25 dag ryżu, 10 dag cebuli, tłuszcz, 20 dag wieprzowiny (bez kości), natka pietruszki lub koperek, szklanka rosołu, 1/2 szklanki śmietany, 4 dag koncentratu pomidorowego, sól i pieprz do smaku
Wykonanie: kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb, opłukać, włożyć do dużej ilości wrzącej, osolonej wody, obgotować, aż liście zmiękną. Następnie wyjąć, oddzielić liście, ściąć grube nerwy, nie uszkadzając liści. Ryż opłukać, zalać wrzącą, osoloną wodą, gotować 10 minut, odcedzić. Cebulę opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wymieszać ze zmielonym mięsem, ryżem i posiekaną zieleniną, doprawić. Na przygotowanych liściach rozłożyć nadzienie, założyć brzegi do środka, zwinąć w rulon, ułożyć w naczyniu wyłożonym liśćmi kapusty, zalać rosołem i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia wlać śmietanę połączoną z koncentratem pomidorowym, doprawić.
Co warto wiedzieć o kluskach śląskich?