Falafele z bobu
Specjał wywodzący się z kuchni Bliskiego Wschodu, który – wraz ze wzrostem popularności wegetarianizmu – zyskał ogromne grono miłośników na całym świecie. Falafele najczęściej przyrządza się z ciecierzycy, jednak równie pyszną bazą pożywnych kulek może być bób.
Na początku należy go krótko obgotować lub pozostawić na noc w wodzie. Nie obierając z łupin bób umieszczamy w blenderze, dodajemy pokrojoną cebulę, kilka ząbków czosnku oraz natkę pietruszki. Miksujemy, po czym uzyskaną masę doprawiamy podprażonymi i zmielonymi: kolendrą i kminem, a także gałką muszkatołową oraz solą. Mieszamy, odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie formujemy kule wielkości orzecha włoskiego, które smażymy na głębokim tłuszczu, po wyjęciu odsączając na ręczniku papierowym.
Falafele świetnie smakują z pitą oraz świeżymi warzywami, interesującym dodatkiem do tych kotlecików jest sos na bazie tahini.