Domowy jogurt
Jogurt w prosty sposób możemy przygotować w domu. Wystarczy tylko wyhodować miliony bakterii. Jednak bez strachu. To bardzo pożyteczne bakterie, których proces rozmnażania, mamy zawsze pod kontrolą.
Jogurt możemy wykonać na kilka sposobów. W każdym przypadku będzie nam potrzebne mleko. Najlepsze jest mleko 3,2 proc. Musi być świeże lub pasteryzowane (nie UHT). Na jeden litr potrzebujemy jedno opakowanie (180-200 g) jogurtu naturalnego ze szczepami bakterii (można też wykorzystać bakterie probiotyczne w saszetkach). Proponujemy najprostszy przepis. Należy podgrzać mleko do 50 st. C. Jeśli do ciepłego mleka będziemy mogli włożyć palec i nie poparzymy się - będzie odpowiednie. Zdejmujemy je z ognia, dodajemy opakowanie jogurtu i mieszamy całość przez ok. 2 minuty, by wszystko dobrze się połączyło. Możemy pozostawić płyn w garnku lub przelać go do słoiczków. To zależy wyłącznie od naszych upodobań. Ważne jest jednak, aby całość szczelnie przykryć i odstawić na kilka godzin (np. na noc) w ciepłe miejsce. Tyle czasu wystarczy, by bakterie mogły się swobodnie rozmnożyć, dzięki czemu mleko się zetnie i powstanie domowy jogurt. Następnego dnia możemy dodać do naszego wyrobu ulubione owoce czy warzywa i zajadać
się do woli. Gotowy jogurt przechowujmy w lodówce najwyżej przez tydzień. W sklepach możemy też kupić urządzenie zwane jogurtownicą, która pomoże w domowej produkcji.
mp/WP Kuchnia