Bolońska lasagne ze szparagami
Składniki: 9 płatków makaronu typu lasagne,1 puszka krojonych pomidorów, 200 g passaty pomidorowej z bazylią, 400 g mięsa mielonego, 300 g zielonych szparagów, 200 g startego sera mozzarella, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku.
*Przygotowanie: *makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź. Szparagi oczyść i odetnij zdrewniałe końcówki. Pozostaw w całości. Czosnek podsmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj mięso i smaż do momentu, gdy będzie rumiane. Dodaj pomidory i passatę. Sos gotuj na wolnym ogniu 8 minut. Naczynie żaroodporne posmaruj przygotowanym sosem i ułóż pierwszą warstwę makaronu - 3 płaty. Ponownie wyłóż część sosu, ułóż kilka szparagów i posyp częścią sera. Czynność tę powtórz do wykończenia składników. Wierzch zapiekanki posmaruj sosem, ułóż szparagi i posyp serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i zapiekaj przez 25 minut.