Zupa Velute z zielonych szparagów
Składniki: 700 g zielonych szparagów, 200 g ziemniaków, 100 g cebuli, 300 ml mleka, 100 ml śmietany 36%, 2 łyżki płatków migdałowych, 30 ml octu balsamicznego, 2 szczypty pieprzu cayenne, 1 szczypta gałki muszkatołowej, 50 ml oliwy z oliwek, 500 ml bulionu warzywnego.
Przygotowanie: szparagi umyj, następnie usuń zdrewniałe końcówki. Odetnij od każdego z nich górną część z kawałkiem łodyżki. Resztę łodyżek pokrój na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, dodaj pokrojone szparagi i obrane ziemniaki. Całość zalej bulionem. Dodaj mleko, 1 szczyptę gałki muszkatołowej i 2 szczypty pieprzu cayenne. Gotuj powoli przez około 30 minut - do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Wszystko dokładnie zmiksuj na gładką masę. Zupę przecedź przez drobne sito. Końcówki szparagów z kwiatem ugotuj oddzielnie w osolonej wodzie. Zupę podawaj polaną śmietaną. Na koniec udekoruj kawałkami szparagów, płatkami migdałowymi i syropem z octu balsamicznego.