Które najlepsze?
Wartość odżywcza płatków zależy od tego, jakie ziarna w nich przeważają oraz jakie dodatki zastosowano do ich produkcji. Na co dzień możemy wybierać wśród gotowych mieszanek lub z prostych składników przygotować własną kompozycję, zgodnie z upodobaniami. Najzdrowszym wyborem są jak najmniej przetworzone płatki, czyli te, które wyglądają po prostu jak zmiażdżone ziarno. To, że często leżą w sklepie na niższej półce w mało zachęcającym opakowaniu i mają stosunkowo niską ceną, wcale nie świadczy, że są gorsze. Dobry produkt nie musi czarować pięknym opakowaniem, ani zawierać całej listy prozdrowotnych dodatków. Ziarna same w sobie mają już wiele cennych składników. Nie dajmy się skusić nadmuchiwanym, chrupiącym i rozdętym chrupko-płatkom, zatopionym w czekoladowej polewie czy warstwie miodu, nafaszerowanych syntetycznymi witaminami. A jeśli już takie wybieramy, to przynajmniej miejmy świadomość, że daleko im do dietetycznego produktu, zachowującego wartości odżywcze nieprzetworzonego ziarna.
Zobacz również:
Duże śniadanie nie pomaga schudnąć Duże śniadanie nie pomaga schudnąć