Ciasto drożdżowe – co jeszcze?
Potrzebujesz mąki – najlepiej pszennej, typ 500 lub 550. Aby ciasto było bardziej puszyste, mąkę przesiej przez drobne sitko. Nasze babcie czasem, kiedy czuły, że tego dnia ciasto może nie wyrosnąć, mąkę podgrzewały w piekarniku nastawionym na bardzo niską temperaturę – ok. 30 stopni.
Kolejnymi niezbędnymi składnikami ciasta drożdżowego są masło i mleko (maślanka, śmietanka lub jogurt też mogą być). Masło najlepiej jeśli najpierw roztopisz, a potem ostudzisz i dopiero wówczas dodasz do ciasta. Do drożdży nigdy nie dodawaj gorącego masła i mleka, gdyż możesz je zabić, przez co ciasto nie wyrośnie. Teraz cukier – biały lub brązowy, ale miód też świetnie sprawdzi się w roli słodzika. Jednak nie przesadzaj z jego ilością – jeśli dodasz za dużo substancji słodzącej, może ona zahamować fermentację drożdży, przez co ciasto nie wyrośnie.